• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.06.2022

08:01

KUPILI STE JOGURT, A ISTEKAO MU JE ROK TRAJANJA? Nutricionista Mirković otkriva da li možete da ga KORISTITE

Ljubav

KUPILI STE JOGURT, A ISTEKAO MU JE ROK TRAJANJA? Nutricionista Mirković otkriva da li možete da ga KORISTITE

Podeli vest

Već smo razmatrali koje su najgore namirnice koje možemo da kupimo na rasprodaji, a mnogima od nas dogodilo se da jogurtu prođe rok trajanja. Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs da li takav jogurt sme da se pije

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da jogurt može da se koristi i posle isteka roka.

 - Slobodno ga koristite jos par dana. Rokovi trajanja su naznačeni na svakom prehrambenom proizvodu. Proizvođač garantuje da ako se proizvod iskoristi do tog roka, pod uslovom da se pravilno čuva i skladisti ne menja svoja svojstva, kvalitet i nutritijente. Posle tog roka moguće je da se neka svojstva menjaju, opada nutritivna vrednost ali proizvod nije pokvaren odnosno neupotrebljiv za ljudsku ishranu - kaže Branka.

Foto: Printscreen You TubeK1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

Kada kupujemo namirnice kojima uskoro ističe rok, one se obično prodaju po sniženoj ceni.

 - Mnogi prodavci daju popust kada je blizu isteka rok trajanja. U rasladnim vitrinama stavljajuj napred proizvode kojima se bliži istek roka trajanja. Ako se snabdevate nedeljno ili na duži rok, uvek proverite koliko je ostalo do isteka roka. Prodavci proučavaju ponašanje kupaca ali i kupci moraju da nauče kako da kupuju i koje zamke prave prodavci, da čitaju dekleracije i da nauče svoja prava- ističe nutricionista Mirković.

 - Dekleracije moraju da budu jasne, da mogu da se pročitaju, a za mlečne proizvode koji se mere, na pultu moraju da postoje jesno naznačene dekleracije za svaki proizvod, jer kupac mora da zna šta kupuje i šta proizvod sadrži. To je posebno važno zbog mogućih alergija.

Kafa i gluten

Sve više osoba ima intoleranciju na gluten. Sigurno se pitate da li vaš omiljeni napitak sadrži gluten.

Foto: Shutterstock

Kafa

 - Kafa od zrna kafe, čista bez dodataka ne sadrži gluten. Sada sa promenom načina deklarisanja proizvoda od ili sa kafom možemo biti potpuno sigurno. Do skoro razni proizvodi koji su imali u manjoj ili većoj meri kafu sa raznim dodacima, kravlje mleko u prahu, sojino, pirinčano mleko u prahu, uz dodatak raznih žitarica bilo je moguće da sadrže gluten. Pored prave kafe od zrna postoje i zamene surogotati od ječma i drugih žitarica i tada je postojala opasnost da se sadrže tragovi glutena zbog načina mlevenja i pripreme.

 - Uvek treba pročitati dekleraciju jer se mnogi proizvodi deklarišu na nerazumljiv način. Zakon je jasan i sve je definisano, međutim proizvođaci ga ne primenjuju na pravi način. Dekleracije su slabo čitljive i ako je tačno definisano kolike veličine treba da budu slova i šta sve treba da bude naglašeno na dekleraciji. Za sada ako hoćete da budete sigurni nosite lupu i čitajte dekleracije- objašnjava Branka.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija