• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.06.2022

20:45

OVE NAMIRNICE HRANE VAŠE BILJKE! Jedete ih svakodnevno, a niste ni svesni koliko pomažu cveću!

Shutterstock

Ljubav

OVE NAMIRNICE HRANE VAŠE BILJKE! Jedete ih svakodnevno, a niste ni svesni koliko pomažu cveću!

Podeli vest

Postoje razne prihrane za cveće, ali najbolje je ono prirodno. Iskusni baštovani savetuju da ne bacamo ostatke od nekih namirnica, već da ih upotrebimo u ove svrhe

Kora citrusnog voća

Pomorandža, limun, grejpfrut, mandarina i limeta bogati su vitaminima i dragocenim mineralima, koji su uglavnom koncentrisani u kori. Ako to uzmemo u obzor, zaista je šteta bacati ovaj deo voća koji je prava riznica kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa i natrijuma.

Iskusne domaćice kažu da je najbolje potopiti koru u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 24 sata kako bi izgubila veći deo svoje prirodne kiselosti i lakše se razgradila pomoću mikroorganizama iz tla. Sutradan je isecite je na krupnije komade, pa pospite oko biljke i zatrpajte zemljom.

Foto: Pixabay

Kora pomorandže

Ljuske kikirikija

Ljuske kikirikija poznate su kao jedna od najboljih prihrana. Potrebno je da ih zakopate u zemlju u podnožju biljke, ali pre nego što to učinite, držite ih nekoliko dana u vodi kako bi omekšale.

Razgrađuju se sporo, ali su veoma korisne, jer sadrže obilje hranljivih materija, a pritom poboljšavaju rastresitost zemlje.

3. Kora šargarepe

Prilikom čišćenja šargarepe većina domaćica baca prvi sloj. Ako nista znali, tako odbacujete najbolji i najzdraviji deo ovog korenastog povrća, jer je tu koncentrisana najveća količina hranljivih materija. Isecite oljušten prvi sloj šargarepe na krupno i rasporedite po žardinjerama na terasi, u podnožju sobnih biljaka ili u bašti.

Foto: Shutterstock

Kora šargarepe bogata je vlaknima koja omekšavaju zemlju, kao i kalijumom, bakrom i manganom, dragocenim mineralima veoma korisnim za zdravlje biljaka.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija