• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

22.06.2022

15:08

8 KOMBINACIJA NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI! Ubrzavaju starenje, remete varenje i stvaraju mnoge druge probleme!

Ljubav

8 KOMBINACIJA NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI! Ubrzavaju starenje, remete varenje i stvaraju mnoge druge probleme!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva koje kombinacije namirnica ne bi trebalo da jedete

Kada se radi o zdravoj ishrani, ona ne podrazumeva samo izbor pravih namirnica, već dobru kombinaciju istih. 

Primera radi, krastavac jeste zdrav i bogat vodom, ali u kombinaciji sa još jednom namirnicom može napraviti problem sa varenjem.

- Loša kombinacija namirnica može izazvati umor, tromost, kao i probleme sa želucem, pa i gomilanje i do nekoliko kilograma kroz godinu - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva kombinacija koje treba izbegavati:

MLEKO I ČAJ

Čaj može biti dobar za veliki broj zdravstvenih tegoba. Međutim, proteini u mleku koji se nazivaju kazeini, blokiraju učinak čaja kada se konzumiraju zajedno.

SASTOJCI PICE

Organizam će imati puno posla, da u paketu svari ugljene hidrate, mlečne proizvode, proteine i kiseline iz paradajza, što troši puno energije i može stvoriti probleme sa varenjem.

HAMBURGER I POMFRIT

Gotova hrana sadrži dosta masnoća, konzervansa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa skrobom u pomfritu, može dovesti do stvaranja citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzati proces starenja.

HRANA I VODA

Velike količine tečnosti u toku, ili neposredno nakon obroka, razređuju želudačne sokove i otežavaju varenje.

Foto: Shutterstock

devojka pije vodu

PARADAJZ I KRASTAVAC

Da, omiljena letnja salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njegovu nutritivnu vrednost.

VINO I DEZERT

Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju insulina, zbog čega će se velika količina šećera u dezertu odmah skladištiti u masnim naslagama i dugoročno dovesti do gojenja.

BANANA I MLEKO

Ova kombinacija često stvara osećaj težine u želucu. Ako baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu, a kravlje mleko možete zameniti bademovim ili pirinčanim.

TESTENINA I PARADAJZ

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede sa namirnicama bogatim i skrobom i ugljenim hidratima. Problem može stvoriti i pica, pirinač i slatki krompir.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija