• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

26.06.2022

14:51

4 ZNAKA koja ukazuju da se ne radi o tipičnoj NADUTOSTI - evo kada je nadimanje simptom OZBILJNIJE BOLESTI!

Shutterstock

Ljubav

4 ZNAKA koja ukazuju da se ne radi o tipičnoj NADUTOSTI - evo kada je nadimanje simptom OZBILJNIJE BOLESTI!

Podeli vest

Doktori otkrivaju kada nadimanje ne treba ignorisati, već otići na pregled

Nadutost je nešto što svi doživljavamo s vremena na vreme, posebno nakon velikog nedeljnog ručka.

I dok obično nestaje sama od sebe, bez mnogo problema, ne treba je uvek odbacivati kao nešto "normalno".

Stručnjaci su otkrili koji su to simptomi zapravo znak da treba da budete zabrinuti zbog nadutosti.

Semi Gil, gastroenterološki dijetetičar ističe da je povremena nadutost sasvim normalna. Na primer, veća je verovatnoća da će žene osetiti nadimanje u vreme menstruacije, kao rezultat fluktuacija hormona.

Takođe, postoji mnogo dijetalnih vlakana, koja se fermentišu u crevima, a izazivaju više nadimanja i gasova (koji se mogu osloboditi kao "puštanje goluba" ili podrigivanje).

Semi je za The Sun rekla:

- Postoji nekoliko razloga zašto se javlja nadimanje. To može biti gas koji proizvode naši crevni mikrobi, može biti jednostavno do količine hrane/tečnosti koju ste konzumirali, ili može biti zbog zatvora.

Najčešći razlog za nadimanje je velika količina gasova u crevima, što može biti uzrokovano nekim namirnicama i pićima, kao što su povrće i gazirana pića, ili gutanjem vazduha, ako jedete prebrzo.

- Postoje različite vrste nadimanja, na primer, nadimanje koje je kontinuirano ili nadimanje koje dolazi i prolazi tokom dana - navodi Semi.

Foto: Shutterstock

nadutost

- Prvi je manje uobičajen, dok se ovim drugim često može upravljati ishranom i načinom života.

Postoje četiri znaka koje je Semi navela kao razlog da posetite svog lekara opšte prakse.

- Ako primetite da je nadimanje koje osećate kontinuirano, bolno, preterano i/ili utiče na vas svakodnevno, svratite i posetite svog lekara opšte prakse. To nije nešto sa čime bi trebalo da se pomirite, a dobra vest je da postoji mnogo strategija koje će pomoći da se to ublaži - kaže Semi i dodaje:

- Ozbiljnije rečeno, u korenu nadimanja mogu biti neki ozbiljni zdravstveni problemi. Netolerancija na hranu ili sindrom iritabilnog creva (IBS) mogu objasniti zašto se uvek osećate otečeno.

Oba imaju tendenciju da dolaze sa drugim simptomima, kao što su zatvor ili dijareja. Kada je prekomerno nadimanje upareno sa simptomima kao što su bol, izmenjene toaletne navike, krv u stolici ili nenamerni gubitak težine, to može signalizirati rak creva.

U međuvremenu, dr Ahmed El Muntasar, lekar opšte prakse, rekao je: - Ono o čemu brinemo su kanceri. Za žene, je to rak jajnika, koji zahteva posetu lekaru - kaže dr Ahmed.

On navodi i da se nadimanje obično javlja zbog masnoća, gasova, fetusa (trudnoće), izmeta ili tečnosti koje se nakupljaju u stomaku.

Dodao je: - Uopšteno govoreći, bez razloga ne biste trebali biti naduti, pa ako je to slučaj, morate potražiti medicinsku pomoć.

Oba stručnjaka kažu da žene češće pate od nadimanja, nego muškarci.

- Nadimanje je mnogo ređe kod muškaraca nego kod žena, to je u velikoj meri ženska stvar. Mislim da sam u poslednjih osam godina verovatno video možda tri ili četiri muškarca koji imaju nadimanje i to je bilo povezano sa otkazivanjem jetre, zbog prekomerne konzumacije alkohola, ali kod žena to vidim stalno.

Korisni saveti za ljude koji imaju problem sa nadimanjem

Pošto nadimanje ponekad može biti nusproizvod onoga što i kako jedemo, Semi je rekla:

- Žvaćite hranu dobro i polako. Jedite pažljivo, bez ometanja kao što su telefon, laptop ili TV. Izbegavajte žvake, hranu sa dodatkom zaslađivača i gazirana pića kako biste pobedili nadimanje. Takođe, izbegavajte da pijete velike količine voćnih sokova ili voćnih smutija. Jedite manje redovne obroke tokom dana, umesto velikih količina hrane u jednom potezu i isključite intoleranciju na hranu, uz podršku dijetetičara ili registrovanog nutricioniste.

Stres kao uzrok nadimanja

- Pokušajte da opustite creva i mozak putem meditacije, joge, vežbi dijafragmalnog disanja i tome slično. Probajte masažu stomaka ili blage vežbe i istezanje - navodi Semi.

Malo blage vežbe svakog dana mogu pomoći da se creva redovno kreću i da se smanji ozbiljnost simptoma nadimanja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17