• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.07.2022

20:37

KAKO DA SPREČITE MUČNINU TOKOM PUTA? Izbegavajte jaku hranu i ponesite ulje od nane kao prvu pomoć

Freepik.com

Ljubav

KAKO DA SPREČITE MUČNINU TOKOM PUTA? Izbegavajte jaku hranu i ponesite ulje od nane kao prvu pomoć

Podeli vest

Mučnina, povraćanje i znojenje praćeni glavoboljom i umorom najčešći su simptomi koje mnogi od vas imaju dok putuju

Bilo da putujete kolima, avionom ili brodom ove pojave su normalne i stručnjaci kažu da ne treba da brinete zbog toga. Da na more ne biste stigli potpuno iznureni od mučnine i povraćanja, pogledajte kojih stvari treba da se pridržavate.

Provetrite automobil

Ako na put idete automobilom, potrudite se da ga dan pre parkirate negde u hladu. Pre neko što uđete u kola, dobro ih provetrite. Svež vazduh će vam dobro doći jer nećete osetiti mučninu. Klimu palite samo onda kada osetite da je prevruće u kolima i potrudite se da hladan vazduh ne bije pravo u vas.

SAVET PLUS
Ako uzimate tablete protiv mučnine, morate ih popiti od pola sata do sat pre putovanja. Ako vam je već muka, tablete neće pomoći.

Ne jedite jaku hranu

Najvažnije je da ne jedete jaku hranu pred odlazak na put. Tada može doći do podizanja dijafragme, mučnine, znojenja, ali i dijareje. Izbegavajte gazirana pića, kafu, alkohol i obilne začinjene i masne obroke jer stimulišu deo mozga koji podstiče mučninu. Najbolje je da pojedete običnu kiflu i da pored sebe uvek imate čaj ili vodu.

Preporučuje se i banana jer je bogata magnezijumom, koji umiruje živce i otklanja mučninu. Sveži list nane bi trebalo da žvaćete kad osetite mučninu. Ako nemate listiće, možete da ponesete i eterično ulje mente, koje možete da mirišete da biste otklonili nagon za povraćanjem.

Foto: Pixabay

Putovanje

Gledajte u daljinu

Dok putujete nemojte da čitate ili igrate igrice, već pogled fiksirajte u daljinu. Čim osetite da vam je muka, počnite sa dubokim disanjem. Uzdah i izdah će vam pomoći da smirite telo i disanje, što će ublažiti osećaj mučnine.

Bez parfema

Nikako nemojte da se parfemišete pred put, jer takvi mirisi mogu da nagone na povraćanje, pogotovo ako su jaki. Ako ne možete bez toga, koristite one blaže arome. To se odnosi i na osveživače za kola. Kupite neke koji su neutralni.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17