• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

25.07.2022

16:43

Muče vas LOŠE VARENJE i BOL u STOMAKU? Ove biljke su sveto trojstvo!

Freepik.com

Ljubav

Muče vas LOŠE VARENJE i BOL u STOMAKU? Ove biljke su sveto trojstvo!

Podeli vest

Naši prababe i pradede su ublažavali svoje bolove u stomaku nekim od umirujućih biljaka, a i vi biste takođe mogli da imate sreće sa njima...

Bez obzira na to koje od pomoćnih lekovitih sredstava za bolje varenje izaberete, moraćete pažljivo i kritički da razmotrite namirnice koje jedete - isto kao i koliko često i koju količinu hrane jedete. Možda ćete takođe želeti da razmislite o tome šta nosite - odeća koja je tesna oko struka pritiska stomak, potiskujući sadržaj želuca nagore.

Sveto trojstvo

Privi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine zauzima đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim sredstvom za stomačne grčeve. Đumbir možete uzimati u obliku kapsula (25 mg posle jela), nekoliko komada kandiranog korena ili šolje čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.

Foto: Shutterstock

Čaj os svežeg đumbira umiruje bolove u stomaku i smanjuje mučninu

Kamilica je takođe od davnina pozanato sredstvo za loše varenje, a ovu biljku je najbolje uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.

Foto: Shutterstock

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.

Sredstva koja se žvaću

Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.

Možete probati da napravite biljnu infuziju – pustite da se kašičica mešavine napravljene od jednakih delova semena kima, divlje mirođije i anisa dva do tri minuta natapa u 250 ml klučale vode. Procedite to i podelite u dve ili tri porcije. Popijte ih tokom jednog dana pre obroka.

Foto: Shutterstock

Grickajte seme divlje mirođije ili kima

Stari Grci su se, pak, za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova biljka može da se koristi i za ublažavanje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija