
Freepik.com
Muče vas LOŠE VARENJE i BOL u STOMAKU? Ove biljke su sveto trojstvo!
Naši prababe i pradede su ublažavali svoje bolove u stomaku nekim od umirujućih biljaka, a i vi biste takođe mogli da imate sreće sa njima...
Bez obzira na to koje od pomoćnih lekovitih sredstava za bolje varenje izaberete, moraćete pažljivo i kritički da razmotrite namirnice koje jedete - isto kao i koliko često i koju količinu hrane jedete. Možda ćete takođe želeti da razmislite o tome šta nosite - odeća koja je tesna oko struka pritiska stomak, potiskujući sadržaj želuca nagore.



Sveto trojstvo
Privi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine zauzima đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim sredstvom za stomačne grčeve. Đumbir možete uzimati u obliku kapsula (25 mg posle jela), nekoliko komada kandiranog korena ili šolje čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.
Shutterstock
Kamilica je takođe od davnina pozanato sredstvo za loše varenje, a ovu biljku je najbolje uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.
Shutterstock
Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.


Sredstva koja se žvaću
Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.
Možete probati da napravite biljnu infuziju – pustite da se kašičica mešavine napravljene od jednakih delova semena kima, divlje mirođije i anisa dva do tri minuta natapa u 250 ml klučale vode. Procedite to i podelite u dve ili tri porcije. Popijte ih tokom jednog dana pre obroka.
Shutterstock
Stari Grci su se, pak, za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova biljka može da se koristi i za ublažavanje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.