• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

30.07.2022

21:11

GLAVOBOLJA, UMOR, ŽEĐ! OVI simptomi ukazuju na MANJAK ELEKTROLITA! Nutricionistkinja otkriva ZAŠTO su važni po naše zdravlje!

Shutterstock

Ljubav

GLAVOBOLJA, UMOR, ŽEĐ! OVI simptomi ukazuju na MANJAK ELEKTROLITA! Nutricionistkinja otkriva ZAŠTO su važni po naše zdravlje!

Podeli vest

Ukoliko osećate neke tipične simptome poput nesanice, umora, glavobolje, žeđi... to može biti posledica manjka elektrolita, što je posebno izraženo u letnjem periodu

Za neke ljude su simptomi poput glavobolje i ubrzanog rada srca nešto uobičajno, što najverovatnije pripisuju stresu.

Međutim, iako je stres zaista najčešći okidač, postoje i druge stvari koje mogu dovesti do ovih stanja, a jedna od njih je i manjak elekrolita, o čemu je govorila nutricionistkinja Marija Đurković:

- Možda neki od vas ne znaju šta su elektroliti, ali su velike šanse da ste njihov nedostatak u telu nekada osetili. Letnji period i visoke temperature su pravo vreme za to.

  • glavobolja
  • slabost mišića i grčevi
  • ubrzan i nepravilan rad srca
  • anksioznost
  • vrtoglavica
  • žeđ
  • umor
  • nesanica


Ovo su neki od najčešćih simptoma gubitka elektrolita, a reč je o solima koje se rastvaranjem u tečnosti pretvaraju u pozitivne i negativne jone.

Elektroliti omogućavaju pravilnu raspodelu vode, regulišu pH vrednost krvi i odvijanje svih biohemijskih procesa u ćeliji. Takođe regulišu mišićnu i nervnu aktivnost, kao i rad hormona.

Foto: Pixabay

sir

Kroz hranu i piće telo se snabdeva njima, a kako ih gubimo?

Gubimo ih dehidracijom i to se najčešće dešava kod stomačnih tegoba praćenih povraćanjem i dijarejom, zatim kod visokih letnjih temperatura kada se preterano znojimo, tokom fizičke aktivnosti, kao i usled nekih bolesti (bubrega, jetre, srca…).

S obzirom da je disbalans elektrolita loš po naše zdravlje, jako je bitno na vreme prepoznati da je došlo do njihovog gubitka i povećati unos tečnosti, ali i hrane koja ih nadoknađuje. Sada je sezona lubenica koje su odličan izvor, ali i ostalo voće i povrće.

Evo i koja hrana obezbeđuje najvažnije elektrolite:

  • Natrijum: kisela hrana, sir i kuhinjska so
  • Hlorid: kuhinjska so
  • Magnezijum: semenke i orasi
  • Kalcijum: mlečni proizvodi i zeleno lisnato povrće
  • Kalijum: banane, avokado, slatki krompir
  • Fosfor: nalazi se u većini hrane - mesu, jajima, mlečnim proizvodima, semenkama...
  • Bikarbonati: prirodno se nalaze u našem telu - navodi nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija