• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

10.08.2022

16:55

KAKO IZGRADITI I ODRŽAVATI TRBUŠNJAKE? Fitnes instruktorka otkriva za Informer.rs šta treba da uradite!

Ljubav

KAKO IZGRADITI I ODRŽAVATI TRBUŠNJAKE? Fitnes instruktorka otkriva za Informer.rs šta treba da uradite!

Podeli vest

Kada pomislite na pločice na stomaku, prva asocijacija su vam sigurno trbušnjaci. Idealna fitnes rutina je gotovo nezamisliva bez nekoliko serija trbušnjaka. Fitnes instruktorka Iva Pavlović otkriva kako da izgradimo i održavamo trbušnjake

Šta su trbušnjaci?

Trbušnjaci su vežba jačanja snage trbušnih mišića. Da bi se obavila vežba, osoba leži na podu sa kolenima savijenim pod uglom od 90 stepeni, i onda podiže trup bez pomeranja kolena. Ruke su smeštene iza glave ili vrata, preko grudi ili su ispružene paralelno sa telom. Vežba je najviše namenjena stomačnim mišićima, ali takođe pospešuje razvoj mišića oko kukova i leđa.

Foto: Shutterstock

Trbušnjaci

Kako izgraditi trbušnjake? 

Izgradnja trbušnjaka nikada nije laka, ali svaki početak je “težak”.

Profesionalna instruktorka fitnesa, Iva Pavlović, ističe da mnogi na početku odustaju ukoliko ne vide rezultate od samog starta.

- Da bi došli do vidljivih trbušnjaka moramo da shvatimo da je potrebno mnogo strpljenja, truda i rada. Vremenski period se ne može znati unapred i nije isti za svaku osobu. - 

Trbušnjaci bi trebalo da budu različiti za različite osobe, tj. različiti u odnosu od nivoa sposobnosti osobe koja vežba. 

- Moj lični predlog je da se trbušnjaci rade 3-5 puta nedeljno, ali da se ne preforsiramo sa serijama i ponavljanjima nego u granicama normale - kaže Pavlovićeva.

Ishrana i trbušnjaci

Što se ishrane tiče, najbolje je da se posavetujete sa nutricionistom jer na osnovu vašeg uzorka krvi se rade analize i na osnovu toga ćete stopostotno biti sigurni šta prija vašem telu a šta ne. Najbolje bi bilo da se hranite “čisto”, da merite porcije, bez preteranih začina, sa dosta zdravog povrća, piletine i salate. 

Foto: Shutterstock

Piletina sadrži puno proteina, a u kombinaciji sa povrćem je savršen obrok za vežbače

Da li se vremenom trbušnjaci opuštaju? 

Iva Pavlović navodi da se trbušnjaci vremenom opuštaju ukoliko ih ne pazimo i ukoliko ih ne treniramo i ne hranimo.

- Do opuštanja mišića može doći uvek i na bilo kom mestu a ne samo kod trbušnih mišića, pa samim tim predlažem da hranimo i treniramo naše telo u kontinuitetu. -

Kako održavati trbušnjake?

- Održavanje zavisi isključivo od same discipline i rada na našem telu i organizmu. Ishrana nam obavlja 80% posla a ostatak treninzi - zaključuje Pavlovićeva.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17