• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.08.2022

12:18

NE MOŽETE DA ZASPITE? Ova TEHNIKA može da vam POMOGNE

Shutterstock

Ljubav

NE MOŽETE DA ZASPITE? Ova TEHNIKA može da vam POMOGNE

Podeli vest

Ukoliko imate problem sa spavanjem, predlažemo vam da promenite rutinu koja može da donese odmor koji zaslužujete

 - Bolji san počinje izgradnjom doslednih rutina, uključujući buđenje u isto vreme svaki dan, čak i vikendom - rekao je za Today klinički psiholog dr Majkl Breus.

On je pojasnio da cirkadijalni ritam utiče na probavu i san. Zbog toga su rutina i kvalitetan san toliko važni za celokupno zdravlje. Dobra vest je da možete da zaspite vrlo brzo uz nekoliko dubokih udaha.

Disanje

Ovaj jednostavan trik sa disanjem jedan je od Breusovih omiljenih.

 - Ako se probudite usred noći i ne možete da se smirite i opustite, ovo je jednostavna stvar koju možete učiniti - kaže.

Prvo udahnite brojeći do četiri. Zatim držite dah brojeći do sedam. Na kraju izdahnite dok brojite do osam.

 - Ova tehnika smanjuje broj otkucaja srca usred noći. To pruža umirujući osećaj koji olakšava povratak u san -  pojasnio je lekar.

Foto: Shutterstock

Spavanje

Smanjite kofein

Ograničite unos kofeina i alkohola i rashladite spavaću sobu.

Dr Breus takođe savetuje da izbegavate da pijete kofein kasnije u danu. Pokušajte da osigurate šest do osam sati između poslednje doze kofeina i spavanja. Drugim rečima, ako idete u krevet u 22 sata, poslednju kafu popijte u 14 sati.

 - Važno je i da ograničite unos alkohola pre spavanja. Iako vam alkohol može pomoći da zaspite, on takođe može da ometa neke faze sna. Stoga se nećete nužno osećati odmorno - upozorio je.

Rashladite sobu

Ako želite brzo da zaspite, ključno je i da osigurate odgovarajuću temperaturu u spavaćoj sobi. Preporučena temperatura spavaće sobe bi trebalo da bude ispod 20 stepeni, a tokom letnjih meseci možete da se rashladite držanjem zamrznutih boca vode u krevetu.

 - Ja ih stavljam u čarape. Kada odložite po jednu sa svake strane boka, potpuno se rashladim -  dodao je.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija