• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović

27.08.2022

09:33

BELE LAŽI, SAVEZNICI ZA SREĆU! Mali trikovi koji pomažu u partnerskim odnosima

Ljubav

BELE LAŽI, SAVEZNICI ZA SREĆU! Mali trikovi koji pomažu u partnerskim odnosima

Podeli vest

Laganje je loše, i ukoliko želite istrajnu vezu u kojoj će vas partner poštovati, voleti i zalagati se za vas, morate se odreći shvatanja da je skrivanje nečeg od partnera ispravno i prihvatljivo

 Ipak, treba napraviti razliku između laži i takozvanih belih laži. Istraživanja pokazuju da je u zdravim i srećnim vezama zapanjujuće veliki broj ljudi koji često pribegavaju malim, nevinim lažima kako bi poštedeli osećanja voljene osobe. Na primer, ukoliko vam partnerka napravi ručak u koji je uložila i vreme i trud, a vama se ne dopada, sasvim je u redu reći da vam se obrok dopada. To je ta sitna, nevina laž koja će učiniti srećnom vašu voljenu osobu, a neće naškoditi vezi.

Bele laži pomažu u jačanju odnosa

Ukoliko zaobilazite istinu da biste olakšali partneru, u redu je koristiti se belim lažima, ali ako to činite da biste nešto sakrili ili izvukli sebe iz neprijatne ili loše situacije, laganje nikako nije opravdano. Ukoliko se partner trudi oko vas, a vi stalno nešto zamerate i kritikujete sve što uradi, škodite svojoj vezi više nego da slažete. Socijalna testiranja su dokazala da bele laži čak pomažu jačanje odnosa i doprinose obostranoj sreći partnera. Malim, nevinim lažima pribegava se iz želje da se partner usreći.

Bezbolan raskid

Ako ste vi inicijator raskida, znate da morate pronaći način kako partneru da kažete da je gotovo. Osim činjenice da će to pomoći da sačuvate određeno poštovanje i dostojanstvo, kako vaše, tako i partnerovo, bele laže pomoći će i u sporazumnom prekidu bez mnogo krivice i drame.

Bele laži u seksu

Nepotrebno je da sa partnerom pričate o broju muškaraca pre njega. Nijedan muškarac nije oduševljen kada to čuje, mada voli da se pohvali. Zbog toga žene često ublažavaju istinu o broju seksualnih partnera. Osim toga, neretko muškarci, ali i žene, žele da čuju kakav su utisak na partnera ostavili nakon intimnih odnosa. Ukoliko znate da se drugoj osobi odgovor neće dopasti, pogotovu na početku veze kad još upoznajete jedno drugo, bele laži su vaš najbolji saveznik. Umesto da kažete da nije sve prošlo savršeno ili da niste baš oduševljeni, recite da je bilo lepo, ali da ćete biti još bolji u budućem periodu.

Foto: Shutterstock

Najčešće izgovorene bele laži

"Javiću se ja tebi" - Ovo je verovatno osnovni primer bele laži na samom početku veze. Ako ne vidite svoju budućnost sa nekim nakon prvog sastanka, a neprijatno vam je da to odmah kažete, poslužićete se belim lažima. Svesno ili nesvesno daćete toj osobi nadu da ćete nastaviti kontakt iako se to verovatno neće desiti. "Dobro sam" jedna je od najčešće izgovorenih belih laži. Niko ne može i ne mora uvek da bude dobro. Ako se trenutno ne osećate dobro, a partner vas je pitao kako ste, nemojte automatski posegnuti za belim lažima, jer one neće rešiti situaciju.

Kada laž postaje opasna

Laž, bilo da je prava ili bela, postaje opasna u trenutku kada vam se čini da je sasvim normalno da posežete za njom u razgovoru sa partnerom. Ako ranije niste lagali partnera, a u poslednje vreme imate potrebu da to radite nekoliko puta dnevno, to znači da je vaš odnos u ozbiljnoj krizi. Dok danas lažete o sitnicama, one bi se već sutra mogle pretvoriti u nešto ozbiljno, a vi svakako ne želite da se to dogodi.

Reč stručnjaka

Postoje različiti motivi, takozvane dobrobiti, koji pokreću na laganje i manje ili više maštovite izgovore. Laži mogu služiti kao alat za izbegavanje neprijatnosti, bola, suočavanja. Čovek laganjem pokušava da ostavi dobar utisak na druge, da izbegne kaznu ili ljutnju, tvrde psiholozi. Svaki dan čujemo ili izgovorimo poneku "sitnu laž". "Pas mi je pojeo domaći.", "Gužva je u prevozu, pa zato kasnim", "Imam temperaturu, pa ne mogu doći na posao", "Deda Mraz postoji"... Dakle, možemo primetiti da nisu sve laži podjednako "teške", ali ono što je svim lažima zajedničko jeste udaljavanje od realnosti, koje uvek nosi određenu cenu.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17