• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

18.09.2022

14:42

ŠTA BOJA CIKLUSA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU?! Da li je jarko, tamno crvena ili braon - doktorka otkriva razliku!

Shutterstock

Ljubav

ŠTA BOJA CIKLUSA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU?! Da li je jarko, tamno crvena ili braon - doktorka otkriva razliku!

Podeli vest

Obratite pažnju na boju vašeg menstrualnog ciklusa i otkrijte šta je za vas normalno. Ukoliko se nekada promeni, znajte da bi trebalo da posetite lekara

Kada su u pitanju različite boje vašeg menstrualnog ciklusa, važno je da znate šta je za vas normalno. Kada se nešto promeni, to ne mora da znači da nešto nije u redu! Uzroka bi moglo da bude mnogo, ali kada ste u nedoumici, pozovite svog ginekologa.

Ekipa portala yourtango.com, razgovarala je sa Norom Lansen, doktorkom medicine, porodičnim lekarom sa specijalnošću za zdravlje žena, da bi stekli opšte razumevanje, veoma ograničenih boja ciklusa i šta treba da znate o njima.

Šta boja vašeg menstruacije znači za vaše zdravlje:

Jarko crvena

- Jarko crvena obično ukazuje da ste na početku ciklusa - rekla je Lansen. To znači da je krv "nova" i da žustro izlazi. Neke žene imaju ovu boju tokom čitavog ciklusa.

Foto: freepik.com

bol

Tamno crvena

Generalno, to znači da je žena u samom vrhu menstruacije, rekao je Lansen. Neke žene imaju veoma obilne menstruacije i češće imaju ovu boju. Ovo takođe može biti vreme kada primetite male ugruške, što je takođe normalno. Ali ako vam je menstruacija obilna i dosadna, vaš lekar može da vam prepiše kontraceptivne pilule, kako bi vam olakšao ili čak zaustavio.

Braon

Primarna razlika između crvene i braon boje je u tome što je crvena "novija". Smeđi iscedak je uobičajen na kraju ženskih ciklusa, jer je u pitanju krv koja je u materici neko vreme. Međutim, ovo se uveliko razlikuje, rekao je Lansen. Neke žene dobiju nekoliko dana smeđe, a zatim crvene i ponovo smeđe. Neke nikada ne dobiju smeđi iscedak. Neke ga imaju tek na početku, a druge tek na kraju. Neke krvare, pa prestanu na nekoliko dana i onda ponovo krvare.

Dakle, ne, ne postoji generalno "normalno", ali postoji lično normalno. Ako dođe do promene boje koju obično imate, konsultujte svog lekara.

- Ako uopšte nema jarko crvene krvi, onda bi moglo da se radi o trudnoći - objasnila je Lansen, prenosi yourtango.com.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija