• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

18.09.2022

19:49

Ne odlažite! Ako GLASNO HRČETE potreban vam je pregled ovog SPECIJALISTE!

Pixabay

Ljubav

Ne odlažite! Ako GLASNO HRČETE potreban vam je pregled ovog SPECIJALISTE!

Podeli vest

Kod hrkanja nije samo problem zvučni fenomen. Osim što ometaju druge i remete harmoniju u braku, osobe koje hrču najviše ugrožavaju svoje zdravlje...

Osim što ometaju druge i remete harmoniju u braku, osobe koje hrču najviše ugrožavaju svoje zdravlje. Te osobe se i same često bude jer se guše u snu, pa ustaju umorne i iscrpljene, pospane preko dana, depresivne i nesposobne za rad, kaže kardilog dr Svetislav Mališić iz Kardiološkog centra "Puls".

- Ako glasno hrčete svake noći, možda imate opstruktivnu slip apneju (OSA), stanje koje uzrokuje kratkotrajne prekide disanja dok spavate usled slabosti mišića ždrela i jezika - navodi kardilog.

Epizode prestanka disanja u toku spavanja mogu da traju od 20 sekundi pa do celog minuta, a za 7-8 sati sna moguće je zabeležiti i do 200 ovakvih prekida. Slip apneja česta je kod osoba sa kardiovaskularnim poremećajima kao što su:

* arterijska hipertenzija – visok krvni pritisak, jedan od glavnih faktora rizika za nastanak ateroskleroze;

Foto: Shutterstock

Hrkanje nije samo "zvučni" problem

* srčana insuficijencija - srčana slabost podrazumeva postojanje problema sa srčanim mišićem koji ne može da pumpa krv kroz telo kao što bi trebalo;

* atrijalna fibrilacija - najčešća aritmija koja se javlja kod bolesti mitralnog zalistka, a karakteriše je ubrzan rad srca;

* ishemijska bolest srca - akutno i hronično oštećenje srca nastalo zbog smanjenja ili prestanka snabdevanja srca krvlju;

- Slip apneja može da bude i okidač za pojavu ovih oboljenja. Ukoliko imate ovaj problem, ne oklevajte da posetite lekara i proverite zdravlje srca - poručuje dr Svetislav Mališić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17