• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.10.2022

17:26

Hvalite TRUD, a NE USPEH! Psiholog otkriva kako MOTIVISATI dete da UČI!

Shutterstock

Ljubav

Hvalite TRUD, a NE USPEH! Psiholog otkriva kako MOTIVISATI dete da UČI!

Podeli vest

Ocene ne treba da budu same sebi svrha, već više treba razvijati pozitivan odnos dece prema školi i učenju, saglasni su stručnjaci...

Najvažnija radna navika neophodna za učenje je svakako ona da dete radi na određenom mestu i u određeno vreme, kaže psiholog Katarina Velikić. Uloga roditelja je da obezbedi uslove za učenje - mir, tišinu, radni sto ili kutak i da se u dogovoru s detetom odredi, odnosno isplanira vreme kada će učiti.

- Bitna je istrajnost i doslednost roditelja kako bi dete poštovalo ovakav dogovor i formiralo radne navike. Ukoliko se red i tačnost ne poštuju, dete će imati teškoća u uspostavljanju navika - kaže psiholog. 

Foto: Pexels

Vodite računa o mogućnostima deteta određenog uzrasta

Briga o školskom priboru, raspremanje radnog stola i školske torbe, sastavni su deo izgradnje radnih navika, zato to ne treba da radi roditelj, nego dete.

Pola sata za prvake

Veoma je važno voditi računa o mogućnostima deteta određenog uzrasta i ne očekivati nešto što prevazilazi te granice. To znači da dete koje je tek savladalo slova i čitanje ne možemo terati da čita duže od pola sata!

- Kada tek uči pisanje, dete se brzo umara, pa su mu potrebne česte pauze u radu kako bi održalo motivaciju. Sasvim je u redu da prepiše nekoliko redova, uzme kratku pauzu, pa nastavi ponovo. Dok etape učenja za mlađi uzrast ne treba da budu duže od pola sata, učenici starijeg uzrasta mogu i do sat vremena da uče u kontinuitetu - savetuje Katarina. 

Samo smernice

Učenje i pisanje domaćih zadataka je prilika da se zaposleni roditelji nakon povratka s posla druže s detetom.

Foto: Shutterstock

Domaći treba da bude briga deteta, vi mu možete samo dati smernice

- Ipak budite oprezni i ne rešavajte detetove probleme. Školarcu su potrebne smernice i pomoć da dođe do pravih odgovora, a ne gotova rešenja - poručuje psiholog. 

Oprezno s pohvalama

Kako biste kod deteta razvili radne navike, budite oprezni s pohvalama poput "vrlo si pametan i talentovan", jer mogu da donesu više štete nego koristi, upozoravaju psiholozi. Roditelji koji preterano hvale dete kako bi mu podigli samopouzdanje nesvesno uništavaju njegovu motivaciju za rad. Psiholozi savetuju - pohvalite dete za uloženi trud, a ne za uspeh.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija