• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.10.2022

09:02

DOKTOR Perišić objašnjava zašto treba da jedemo BELI LUK - žene koje uzimaju JEDAN ČEN svakog dana imaju bolju...

Ljubav

DOKTOR Perišić objašnjava zašto treba da jedemo BELI LUK - žene koje uzimaju JEDAN ČEN svakog dana imaju bolju...

Podeli vest

Gastroenterolog, profesor dr Vojislav Perišić gostovao je na televiziji gde je govorio o belom luku. On je objasnio da li deca smeju da ga jedu, ali i kako da izbegnemo njegov specifičan miris

Gastroeneterolog je istakao da je ovo povrće koje je neizostavan deo gotovo svakog jela i te kako korisno za dojilje i žene koje planiraju da postanu majke.

Žene koje svakog dana uzimaju po jedan čen belog luka imaju pet puta bolju laktaciju. A ispostavilo se i da ovo povrće pomaže da se pospeši apetit kod beba od osam, devet meseci. Dovoljno jeda jednu četvrtinu iseckanog belog luka dodate u varivo koje pripremate i to pet minuta pre kraja kuvanja.

Poznato je i da je beli luk odlično sredstvo za jačanje imuniteta i da ga je posebno važno uzimati u ovom periodu, ali da li postoji mogućnost da se pretera u količini?

 - Može da se pretera. Što se tiče odraslih osoba, jedan čen dnevno za imunitet je najbolja količina", kaže dr Perišić. "Šta je dobro kod belog luka? Ima mnogo mangana i cinka. Mangan je bitan za srce i krvne sudove. Cink je odličan za infekcije i imunitet. On je anstioksidans -  objašnjava profesor.

Foto: printscreen TV Prva

Vojislav Perišić

Ipak, mnogima ova namirnica smeta, ne samo miris već je i teško vare. Da li postoji način da se to izbegne?

 - Sumporna jedinjenja prave prave iritaciju, a ona ishlape kada se skuvaju -  objašnjava doktor i dodaje da svež beli luk može da smeta i zato njega ne treba uzimati u prevelikoj količini. Dovoljno je dodati ga u salatu.

A kako izbeći neprijatan zadah od ove namirnice? Tako što ćete ga jesti kuvanog, otkriva dr Perišić.

 - Sumporna jedinjenja koja u njemu postoje ishlape kad se termički obradi. Pre 45 godina se pojavio alin sirup za perut od belog luka sa ekstrahovanom sumpornom komponentom koji je skidao perut 'k'o lud'. Pomaže i kod tog problema - objašnjava dr Vojislav.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija