• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.10.2022

17:32

NIJE UVEK HRANA U PITANJU! Nutricionistkinja otkriva 4 GLAVNA RAZLOGA zašto se GOJIMO!

Ljubav

NIJE UVEK HRANA U PITANJU! Nutricionistkinja otkriva 4 GLAVNA RAZLOGA zašto se GOJIMO!

Podeli vest

Iako je prva asocijacija na gojenje povećan unos kalorija, lekovi, menopauza, manjak vitamina i loše spavanje takođe mogu biti uzrok dobijanja kilograma

Kada se radi o gojenju, poznato je da veći unos kalorija i nezdravih namirnica dovodi i do povećanja telesne težine. 

Međutim, ponekad se dešava da ljudi "rade sve kako treba", ali opet ne uspevaju da smršaju, ili se čak i dodatno goje. 

Nutricionistkinja Nataša Đukić ima objašnjenje i za ovu pojavu:

- Za optimalnu telesnu težinu najvažnija je pravilna razmera unosa hrane i potrošnje energije, ali ako se zdravo se hranimo i redovno treniramo, a kilogrami se i dalje nakupljaju, onda bi se razlog neobjašnjenog gojenja mogao skrivati negde drugo - navodi nutricionistkinja i otkriva četiri potencijalna razloga:

ODREĐENI LEKOVI

Različiti lekovi koje koristite, mogu uzrokovati nagli porast težine. Kontracepcijske pilule, steroidi, beta-blokatori ili lekovi za migrenu, mogu izazvati gojenje. Naime, deluju tako da povećavaju apetit i usporavaju metabolizam, što je doslovno glavni razlog dobijanja kilograma, bez da se prejedate ili činite bilo kakvu drugu grešku. 

MENOPAUZA

Tokom menopauze, kod gotovo svih žena, dolazi do usporavanja metabolizma, depresivnije su, imaju loš san, a povećava se i njihov apetit. Hormon estrogen, koji služi i za održavanje optimalne telesne težine, polako nestaje, pa se kilogrami počinju brže nakupljati, objašnjavaju lekari. Ženama u menopauzi, zato se preporučuje da posvete posebnu pažnju zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Foto: AP/Photo

kilaža

 NEDOSTATAK VITAMINA ILI MINERALA

Još jedan neočekivani uzrok dobijanja na težini, mogao bi biti nedostatak vitamina ili minerala u organizmu. Naime, manjak vitamina D, magnezijuma i gvožđa, može ugroziti imunitet i uticati na nivo energije, a samim tim i na vaše aktivnosti.

PROBLEMI SA SPAVANJEM

Ne treba posebno naglašavati koliko je kvalitetan san važan i za psihičko i za fizičko zdravlje. Preporučenu količinu sna, od osam sati tokom noći, mnogi ne uspeju da zadovolje, a dugotrajni manjak sna dokazano ima niz štetnih posledica na ljudsko zdravlje - završava nutricionistkinja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija