• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.10.2022

20:04

LAJT proizvodi, DA ili NE? NUTRICIONISTA otkriva da li su BOLJI od 'originala'!

Ljubav

LAJT proizvodi, DA ili NE? NUTRICIONISTA otkriva da li su BOLJI od 'originala'!

Podeli vest

Najčešće se dešava da odstranjivanjem jednog sastojka proizvođač uvodi drugi, neretko lošiji i opasniji po zdravlje, otkriva nutricionista Marija Đurković...

Je l’ ste primetili kako svaki popularan proizvod pre ili kasnije dobije i svoju lajt varijantu? O tome šta to konkretno znači, kao i da li su ovi proizvodi bolji ili lošiji od originala, govori nutricionista Marija Đurković

- Kada neki proizvod u svom nazivu ima reč "lajt", to nam govori da u odnosu na "original" sadrži oko 30 odsto manje kalorija, ali nekada može značiti i samo manji udeo masti, šećera ili soli. Proizvođači rade na tome da ovi proizvodi zadrže punoću ukusa, a da u isto vreme odstrane iz njih "ozloglašene" sastojke koji odbijaju kupce. Ovo zvuči dobro, naračito za nekoga ko želi da smrša, ali problem je sastav lajt proizvoda generalno - otkriva nutricionista.

Foto: Shutterstock

Tamo gde ima manje masti, obično ima više šećera

Najčešće se dešava da odstranjivanjem jednog sastojka proizvođač uvodi drugi (neretko lošiji i opasniji po zdravlje) kako bi nadomestio ukus, pa se u proizvodu na čijem pakovanju je transparentno istaknuto da je bez masti može naći veća količina fabričkog šećera, što je mnogo veće zlo.

- Navika čitanja deklaracije bi vam iz tog razloga dobro došla, jer biste u kupovini mogli da izbegnete greške - zavedeni marketinškim trikovima. Najvažnije je da naučite da prepoznate dobar proizvod, a to je onaj proizvod koji u sebi objedinjuje i hranljive vrednosti i manju količinu kalorija. Tako ćete znati da lajt margarin ne donosi nikakvu korist vašem telu, i pored toga što ima smanjenu energetsku vrednost. I uostalom, kome smetaju masti da bi poželeo da ih odstrani iz hrane? - poručuje Marija Đurković. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija