• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje

20.11.2022

21:00

ŽENE i DIJEBETES! Najčešće NEDOUMICE koje mogu da vas MUČE tokom životnih FAZA!

Shutterstock

Ljubav

ŽENE i DIJEBETES! Najčešće NEDOUMICE koje mogu da vas MUČE tokom životnih FAZA!

Podeli vest

Kod žena je četiri puta veći rizik od srčanih oboljenja nego kod muškaraca, a izložene su i velikom riziku od drugih komplikacija...

Dijabetes je u porastu širom sveta, ubija, onesposobljava i osiromašuje i muškarce i žene podjednako. Ipak, ova bolest se kod žena i muškaraca donekle razlikuje. S njom se povećava rizik od srčanih oboljenja (što je najčešća komplikacija) za oko četiri puta kod žena, ali samo oko dva puta kod muškaraca. Kod žena je i veća verovatnoća za loš ishod nakon srčanog udara. One su takođe izložene većem riziku od drugih komplikacija povezanih s dijabetesom, kao što su slepilo, bolest bubrega i depresija. Da biste se zaštitili, često proveravajte šećer u krvi, hranite se zdravo i budite aktivni, a tu su i smernice šta možete da očekujete tokom života, kao i šta možete da preduzmete tim povodom.

Gljivične i urinarne infekcije

Mnoge žene će u jednom trenutku svog života dobiti vaginalnu gljivičnu infekciju ili urinarnu infekciju (više od 50 odsto njih), a verovatnoća za to je veća ako imaju dijabetes. Razlozi uključuju visok nivo šećera u krvi i lošu cirkulaciju, što smanjuje sposobnost tela da se bori protiv upala. Takođe, pojedinim ženama se bešika ne prazni do kraja zbog dijabetesa, što utiče na stvaranje povoljnih uslova za razvoj bakterija.

Foto: Shutterstock

Verovatnoća za infekciju je veća ako imate dijabetes

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je privremeno stanje koje se događa kod nekih trudnica (od dva do deset odsto), ali se povlači nakon porođaja. U većem ste riziku ako ste gojazni, imate više od 25 godina i porodičnu istoriju dijabetesa tipa 2. Ukoliko vam je dijagnostikovan gestacijski dijabetes, veoma je važno da pratite savete lekara, kako biste bili zdravi i na svet doneli zdravu bebu. Mada ovaj dijabetes nestaje nakon što se beba rodi, oko 50 odsto žena kasnije u životu razvija dijabetes tipa 2, te su redovne kontrole takođe važne.

Šta možete da uradite? Da biste sprečili gljivične i urinarne infekcije, održavajte nivo šećera u krvi što je moguće bliže optimumu. Drugi načini za prevenciju urinarnih infekcija jesu da pijete dosta vode, nosite pamučni donji veš i često mokrite umesto da čekate da vam se bešika napuni.

Menstrualni ciklus

Promene nivoa hormona neposredno pre i tokom menstruacije mogu da otežaju praćenje i predviđanje nivoa šećera u krvi. Moguće je da imate duže ili obilnije krvarenje, dok žudnja za hranom može da oteža kontrolu dijabetesa. Možda ćete primetiti obrazac, a moguće je i da je svaki ciklus drugačiji.

Šta možete da uradite? Često proveravajte šećer u krvi i pratite rezultate da biste videli da li postoji obrazac. Ako koristite insulin, možda ćete morati da ga uzimate više u danima pre menstruacije. Razgovarajte sa svojim lekarom o promeni doze ako je potrebno. Budite aktivni, jedite zdravu hranu u odgovarajućim količinama i dovoljno spavajte.

Vođenje ljubavi

Dijabetes može loše da utiče na vaše interesovanje za vođenje ljubavi i vašu sposobnost da uživate u njemu. Za neke žene suvoća polnog organa čini intimni odnos neprijatnim ili čak bolnim. Uzrok može da leži u oštećenju nerva, smanjenom protoku krvi, lekovima i hormonskim promenama, uključujući one tokom trudnoće ili menopauze.

Foto: Shutterstock

Dijabetes utiče na libido

Šta možete da uradite? Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih intimnih problema. On će vas obavestiti o svim mogućnostima, od korišćenja lubrikanata do izvođenja posebnih vežbi.

Trudnoća

Ako želite da imate bebu, planiranje unapred je zaista važno. Dijabetes može da oteža trudnoću, a visok šećer u krvi može da poveća rizik od nastanka preeklampsije (visok krvni pritisak), ili da utiče na porođaj carskim rezom i pobačaj. Osim toga, može da izazove urođene mane kod bebe, izazove njeno prerano rođenje ili ga oteža. Beba može i da ima probleme sa disanjem ili nizak nivo šećera u krvi odmah nakon rođenja.

Foto: Shutterstock

Nivo šećera u krvi može brzo da se promeni, pa ga često proveravajte

Šta možete da uradite? Sarađujte s lekarima kako biste nivo šećera u krvi doveli do optimuma i učvrstili dobre navike kao što su zdrava ishrana i telesna aktivnost. Nivo šećera u krvi može brzo da se promeni, pa ga često proveravajte i prilagodite ishranu, aktivnost i lekove po potrebi, uz savet lekara.

Menopauza

Nakon menopauze, vaše telo proizvodi manje estrogena, što može da izazove nepredvidive uspone i padove šećera u krvi. Možete da dobijete na težini, što povećava potrebu za insulinom ili drugim lekovima za dijabetes. Talasi vrućine i noćno znojenje mogu da poremete san, što otežava kontrolu šećera u krvi. Ovo je takođe vreme kada mogu da se jave seksualni problemi, poput suvoće vagine ili oštećenja nerava.

Šta možete da učinite? Raspitajte se kod svog lekara o načinima na koje možete da ublažite simptome menopauze. Ako se nivo šećera u krvi promenio, možda ćete morati da promenite dozu lekova koje uzimate za dijabetes. Rizik od nastanka srčanih bolesti raste nakon menopauze, pa povedite računa o kardiovaskularnom zdravlju, što će ujedno pozitivno uticati i na držanje dijabetesa pod kontrolom.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija