• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubavizdravlje/N.L.

05.12.2022

18:46

Postoje DUHOVNA, ali i NUTRITIVNA pravila posta! Stručnjaci otkrivaju ŠTA je važno ZNATI!

Ljubav

Postoje DUHOVNA, ali i NUTRITIVNA pravila posta! Stručnjaci otkrivaju ŠTA je važno ZNATI!

Podeli vest

U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa kostima i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma, savetuje Branka Mirković

Duhovna pravila posta veoma su jasna. Postoje, međutim, nutritivna pravila posne ishrane, koja se jednostavno i lako primenjuju i čuvaju zdravlje, kaže nutricionista Branka Mirković i daje najvažnije smernice.

* U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa kostima i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma. Možete je jesti kao namaz za doručak ili večeru ili uz povrće kao glavni obrok.

Foto: Shutterstock

Sardine s kostima su neophodne zbog kalcijuma

* U danima kada se jede na vodi obavezno jedite jezgrasto voće, pre svega orahe, bademe, lešnik i kikiriki (mada je mahunarka), i tako obezbedite neophodnu količinu masnoće organizmu. Odličan obrok mogu da budu posni rezanci sa orasima.

* Neophodne proteine obezbedićete ako za vreme posta redovno koristite pasulj i sočivo.

* Mak ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost. Bogat je belančevinama, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Smatra se neizostavnom namirnicom za vreme posta.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite na mak

* Unosite dovoljno vitamina kroz sveže voće i povrće, posebno kao salate. Povrće koje je termički obrađeno ne treba da bude prekuvano, dovoljno je da se blanšira ili obari na pari.

* Koristite kvalitetna nerafinisana ulja, bogata su omega-3 masnim kiselinama, a bundevino, susamovo i laneno ulje koristite za salate.

* Beli šećer zamenite medom. Kuvano voće jedite kao kompot i zasladite suvim voćem, na primer grožđem, šljivama, kajsijama.

* Da bi se organizam dobro očistio, neophodna su vlakna, pa zato jedite kupus, sladak i kiseo, karfiol, kelj, brokoli i boraniju.

Foto: Shutterstock

Da bi se organizam dobro očistio, neophodna su vlakna

* Kiselo povrće, kiseo kupus i razne vrste turšija odličan su izvor vitamina i minerala. Ne zaboravite rotkvu, barenu ili pečenu cveklu, kao i mešane vitaminske salate od krtolastog povrća.

* Energiju obezbedite iz integralnih žitarica, pre svega pirinča, integralnog hleba i pita sa integralnim korama. Krompir pripremajte uglavnom baren ili kao salatu, jer prženi krompir i pomfrit upijaju mnogo ulja, pa tako postaju nezdrava namirnica.

* Izbegavajte peciva, i slana i slatka. Pripremite umesto toga ukusnu poslasticu ili obrok. Obarite pšenicu ili pirinač, dodajte suvo voće i sve prokuvajte, zasladite medom i pojačajte energetsku vrednost mlevenim orasima ili bademima.

Duhovna pravila

Crkva nalaže da se u toku celog posta ne jedu meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svih dana osim srede i petka, kada se posti na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik pada u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta se posti strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dobro

pre 1 godinu

lepo je objašnjeno još samo da "veliki vernici" iskreno veruju u Boga. Ovako većina posti jer je u trendu biti vernik i jer su toliko grešni da se nadaju da će post poništiti sve.Čast izuzecima ali takvima se ovo sve i ne objašnjava.

Janine

pre 1 godinu

Niko da mi odgovori.da li osoba od 80godina, operisana od karcinoma, sa cirom na zelucu, bolesnim kukom, mora da posti? Kod Katolika osone preko 65 god. ne moraju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija