
Shutterstock
Postoje DUHOVNA, ali i NUTRITIVNA pravila posta! Stručnjaci otkrivaju ŠTA je važno ZNATI!
U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa kostima i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma, savetuje Branka Mirković
Duhovna pravila posta veoma su jasna. Postoje, međutim, nutritivna pravila posne ishrane, koja se jednostavno i lako primenjuju i čuvaju zdravlje, kaže nutricionista Branka Mirković i daje najvažnije smernice.



* U posnoj ishrani pre svega nedostaje kalcijum i zato je neophodno da jedete sardinu sa kostima i tako obezbedite dovoljnu količinu kalcijuma. Možete je jesti kao namaz za doručak ili večeru ili uz povrće kao glavni obrok.
Shutterstock
* U danima kada se jede na vodi obavezno jedite jezgrasto voće, pre svega orahe, bademe, lešnik i kikiriki (mada je mahunarka), i tako obezbedite neophodnu količinu masnoće organizmu. Odličan obrok mogu da budu posni rezanci sa orasima.
* Neophodne proteine obezbedićete ako za vreme posta redovno koristite pasulj i sočivo.


* Mak ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost. Bogat je belančevinama, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Smatra se neizostavnom namirnicom za vreme posta.

Shutterstock
* Unosite dovoljno vitamina kroz sveže voće i povrće, posebno kao salate. Povrće koje je termički obrađeno ne treba da bude prekuvano, dovoljno je da se blanšira ili obari na pari.
* Koristite kvalitetna nerafinisana ulja, bogata su omega-3 masnim kiselinama, a bundevino, susamovo i laneno ulje koristite za salate.
* Beli šećer zamenite medom. Kuvano voće jedite kao kompot i zasladite suvim voćem, na primer grožđem, šljivama, kajsijama.
* Da bi se organizam dobro očistio, neophodna su vlakna, pa zato jedite kupus, sladak i kiseo, karfiol, kelj, brokoli i boraniju.
Shutterstock
* Kiselo povrće, kiseo kupus i razne vrste turšija odličan su izvor vitamina i minerala. Ne zaboravite rotkvu, barenu ili pečenu cveklu, kao i mešane vitaminske salate od krtolastog povrća.
* Energiju obezbedite iz integralnih žitarica, pre svega pirinča, integralnog hleba i pita sa integralnim korama. Krompir pripremajte uglavnom baren ili kao salatu, jer prženi krompir i pomfrit upijaju mnogo ulja, pa tako postaju nezdrava namirnica.
* Izbegavajte peciva, i slana i slatka. Pripremite umesto toga ukusnu poslasticu ili obrok. Obarite pšenicu ili pirinač, dodajte suvo voće i sve prokuvajte, zasladite medom i pojačajte energetsku vrednost mlevenim orasima ili bademima.
Duhovna pravila
Crkva nalaže da se u toku celog posta ne jedu meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svih dana osim srede i petka, kada se posti na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik pada u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta se posti strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs | Nedelja, 04. 12. 2022.
-
informer.rs | Nedelja, 04. 12. 2022.