• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.12.2022

12:00

VOĆKA KOJA TOPI MASTI! Ovako se PRAVILNO ljušti, a bogata je vitaminima E, B, A i C

Shutterstock

Ljubav

VOĆKA KOJA TOPI MASTI! Ovako se PRAVILNO ljušti, a bogata je vitaminima E, B, A i C

Podeli vest

Posle uživanja u masnoj hrani zbog slava, red je da redukujete ishranu i u jelovnik uvrstite namirnice koje brzo tope kalorije. Verovatno na spiskovima takvih namirnica često srećete i avokado, koji nutricionisti mnogo hvale, a vi osim što ga viđate u ponudi u supermarketima, ne znate ni da li je voće ili povrće, ni kakvog je ukusa ni kako se jede

Avokado je voće poreklom iz Južne Amerike i u tim krajevima je poznat i kao "krokodilska kruška", jer mu je kora hrapava i nalik krokodilskoj koži. Trenutno se najviše gaji u Meksiku i zapadnom delu Amerike. Veoma je zdrava namirinica bogata vitaminima E, B, A i C, a takođe ima i puno kvalitetnih vlakana, kao i gvožđe i kalijum. Vlakna avokada pružaju osećaj sitosti, vezuju vodu i tako smanjuju opasnost od prejedanja, pa je zato dobar za dijete.

Kako da kupite

U većim prodavnicama možete da ga kupite preko cele godine. Da biste proverili da li je dovoljno zreo, treba da ga blago stisnete i da vam se njegova unutrašnjost učini meka poput putera.

Kako se ljušti

Avokado treba prvo nožem preseći na pola, zatim odstraniti semenku, iseći na četvrtine i oljuštiti koru.

Foto: Shutterstock

Avokado

 

Kako se jede

Jede se uvek sirov, i to odmah po skidanju kore jer brzo potamni. Često se koristi kao prilog jelima, posoljen i zaliven limunovim sokom ili maslinovim uljem.

Salata. Može se koristiti za salatu u mešavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, paradajz, paprika, biber, limunov sok i so.

Predjelo. Pronađite zreo avokado, presecite ga na dva dela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje sipajte malo limunovog soka, dodajte barene račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo pavlake.

Sos. Sos od avokada se zove gvakamole i pravi se tako što se avokado izgnječi viljuškom, zatim mu se dodaje limunov sok, malo ljute paprike i najsitnije iseckani luk i paradajz.

Dodatak obroku. Prepolovite ga, prelijte limunovim sokom, biberom i solju i jedite u sendviču, uz hleb ili obrok.

bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija