• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.12.2022

10:06

DA LI PIVO OD ĐUMBIRA SMIRUJE UZNEMIRENI STOMAK? Evo šta kažu ISTRAŽIVANJA!

Shutterstock

Ljubav

DA LI PIVO OD ĐUMBIRA SMIRUJE UZNEMIRENI STOMAK? Evo šta kažu ISTRAŽIVANJA!

Podeli vest

Pivo od đumbira ima vrlo malo prirodnih sastojaka, dok je bogato dodatnim šećerima koji čak mogu pogoršati bol u vašem stomaku

Kada vam se stomak okreće, imate mučninu i osećate se loše, verovatno ćete pokušati bilo šta da ga smirite. Iako postoji bezbroj prirodnih lekova za ublažavanje uznemirenog stomaka, jedan od najpopularnijih je pijuckanje piva od đumbira. To je napitak za žene u prvom tromesečju trudnoće, roditelje koji pomažu bolesnoj deci da se osećaju bolje, i sve one koji se bore protiv stomačne bube, ali da li zaista funkcioniše?

Foto: Shutterstock

Đumbir

Koren đumbira se hiljadama godina koristi kao prirodni biljni lek za lečenje stomačnih tegoba. Istraživači su proučavali efikasnost đumbira na mučninu i povraćanje povezane sa trudnoćom i kao neželjeni efekat hemoterapije. Otkrili su da je to efikasna i sigurna opcija lečenja sa malim rizikom od negativnih neželjenih efekata.

Ovo je verovatno zbog moćnih biljnih jedinjenja koja se nalaze u đumbiru, od kojih neka povećavaju brzinu varenja kako bi ograničili vreme koje hrana provodi sedeći u stomaku, a druga koja blokiraju komunikaciju nerava u crevima koji dovode do mučnine i povraćanja.

U jednoj maloj studiji, 67 trudnica koje su se žalile na mučninu i povraćanje dobile su ili 1.000 miligrama đumbira ili placebo tokom 4 dana. Osamdeset pet procenata žena koje su uzimale đumbir imalo je poboljšane simptome u odnosu na samo pedeset šest procenata žena koje su uzimale placebo.

Foto: Pixabay

Pivo od đumbira

Iako se đumbir pokazao kao efikasan tretman za uznemireni stomak, pivo od đumbira verovatno neće imati isti efekat. Većina piva od đumbira ima vrlo malo stvarnog đumbira, dok je bogata dodatnim šećerima koji čak mogu pogoršati stanje vašeg stomak.

Ako biste radije izbegavali dodatke šećera u sodi, ali i dalje uživali u blagodatima đumbira koji umiruju stomak, možete probati bombone, čaj ili suplemente od đumbira, ali obavezno proverite etiketu za „đumbir“. Kada čitate spisak sastojaka, što je đumbir bliže prednjem delu liste, to je više đumbira uključeno u proizvod, prenosi nam EatThis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17