• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.12.2022

12:56

UKOLIKO SE OSEĆATE BEZVOLJNO, MOŽDA PATITE OD OVE BOLESTI? Riba i mleko vraćaju raspoloženje

Shutterstock

Ljubav

UKOLIKO SE OSEĆATE BEZVOLJNO, MOŽDA PATITE OD OVE BOLESTI? Riba i mleko vraćaju raspoloženje

Podeli vest

Ako se ovih dana osećate bezvoljno - malo, malo pa ste pospani i češće ogladnite, znajte da ste kao i mnogi drugi podlegli sezonskoj depresiji

Ovo stanje tipično je za zimu kada je manje prirodne sunčeve svetlosti.

Naučnici u borbi protiv sezonske depresije preporučuju ishranu bogatiju vitaminom D, koji se još naziva i vitaminom sunca, jer ga organizam proizvodi kada je izložen sunčevoj svetlosti.

Zato bi trebalo jesti više ribu, mleko, jaja i žitarice. Losos je jedan od najboljih izvora vitamina D, ali ga imaju i sardine i konzervirana tunjevina ili sardina.

Foto: Shutterstock

Češće pate tamnooki

Neki naučnici smatraju da od ovog vida depresije više pate osobe sa tamnom bojom očiju.

- Ljudi sa svetlijim, odnosno plavim, sivim ili svetlozelenim očima ređe pate od zimske depresije od onih tamnookih, a razlog bi mogla biti količina svetla. Svetle oči sposobne su da apsorbuju svetlost i tokom zimskih dana i kad nema sunca, za razliku od tamnih. Osim toga, tamna boja očiju stimuliše proizvodnju veće količine melatonina koji ljude, inače, čini pospanijim, pogotovo u zimsko vreme - objašnjava dr Lens Vorkman s univerziteta u Južnom Velsu.

Vitamin D se nalazi i u mleku, ali ga manje ima u onom sa nižim procentom masnoće.

bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija