• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.02.2023

17:10

IMATE KRUTE PETE? 4 koraka do stopala mekanih kao kod bebe

Ljubav

IMATE KRUTE PETE? 4 koraka do stopala mekanih kao kod bebe

Podeli vest

Odvojite malo vremena za brigu o svojim stopalima. Hidratacija je ključna za očvrsle pete, rešenje možete potražiti i u ostavi, a možda je vreme da preispitate svoju kolekciju cipela.

Šta uzrokuje ispucale pete?

- Pošto postoji više različitih uzroka, može biti potrebno neko vreme da se utvrdi šta tačno uzrokuje stanje vaših stopala. Suva, ispucala stopala mogu biti uzrokovana ekcemom, koji je tipično genetski i najčešći je na rukama i stopalima - kaže dermatolog Heder Vuleri-Lojd.

Ona takođe dodaje da starost može da igra ulogu jer kako ljudi stare, koža postaje suva i proizvodi manje prirodnih ulja.

Drugi uzroci suvih, ispucalih peta uključuju dijabetes, ekcem, hipotireozu, infekcije kao što je atletsko stopalo.

Foto: Shutterstock

Kako izlečiti ispucale pete?

Za borbu protiv ispucalih peta, sledite ova četiri jednostavna koraka:

1. Korak: Natapanje i guljenje

Jednom nedeljno odvojite malo vremena nakon tuširanja da biste se pobrinuli za svoja stopala. Ključno je da potopite žuljeve, suve noge u toplu vodu 10 do 15 minuta. Dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja ili koristite gotov rastvor za stopala. Utapanje stopala će hidratizirati kožu i olakšati turpijama i sličnim alatima za stopala da rade svoj posao.

Nakon ovog koraka, uradite fizički piling i ogulite mrtvu kožu turpijom za kamen ili stopalo.

2. Korak: Hidratacija

Za tvrde pete, neophodno je koristiti svakodnevnu hidratantnu kremu.

- Potražite na etiketi sastojaka onaj sa ureom ili mlečnom kiselinom, jer će oni odraditi piling i hidratizovati - objašnjava stručnjak Emili Splihal.

Takođe možete potražiti rešenje u svojoj ostavi.

- Na petu možete staviti bilo koje ulje, maslinovo ili kokosovo - nastavlja dr Splihal.

Foto: Shutterstock

Korak 3: Izaberite pravu obuću

Ako stalno imate posla sa napuknutom kožom, možda je vreme da ponovo procenite svoju kolekciju cipela jer određeni stilovi mogu pogoršati stanje.

- Posebno uske koje ograničavaju kretanje poput čizama ili onih koje imaju krutu potpeticu - napominje Splihal.

Korak 4: Neka nega stopala postane deo vaše rutine

Baš kao i vaša rutina nege kože, jednako je važno da nastavite da posvećujete pažnju svojim stopalima, čak i nakon što ste ih izlečili.

- Najbolji tretman za ispucale pete je izbegavanje onoga što izaziva pucanje, što podrazumeva svakodnevno hidrataciju i nedeljni piling. Ovo je važno i po hladnom i po toplom vremenu - savetuje Splihal, što je, iskreno, prilično jednostavan savet za sve koji žele da daju sve od sebe, prenosi MSN.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija