• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.02.2023

12:11

CITRUSNO VOĆE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI! Sumo pomoranža - slatka, lako se ljušti i nema koštice

pexels.com

Ljubav

CITRUSNO VOĆE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI! Sumo pomoranža - slatka, lako se ljušti i nema koštice

Podeli vest

Možda ste među ostalim voćem već spazili voćku koja oblikom najviše liči na pomorandžu, ali ima hrapavu koru i veliki čvor na vrhu.

Ako je niste probali, znajte da je mnogo slađa, lakše se ljušti i nema koštice! Važno je da je i bogatija vitaminom C. Reč je o sumo pomorandži, sorti citrusnog voća koja je postala popularna i kod nas.

Pravo ime joj je "sumo citrus", a napravljena je od hibrida citrusa "navel" pomorandže, mandarine i pomela, koji se smatra najvećim citrusom. Prvobitno je uzgajana u Japanu, a onda su sadnice devedesetih godina uvezene u Ameriku.

Uz doručak ili desert

Sumo citrus možete da jedete samo kao voće, ali i da ga kombinujete sa ovsenom kašom za doručak, da ga dodate salati ili u dinstano jelo sa piletinom.
Dobar je i sa jogurtom i orasima, ali i kao desert kada, na primer, komadiće potopite u rastopljenu tamnu čokoladu ili mlečni sladoled.

Jedna sumo pomorandža teža je za dve trećine od prosečne pomorandže. Ime je dobila zahvaljujući svojoj veličini i karakterističnom gornjem obliku ploda, koji podseća na frizuru koju nose sumo rvači.

Karakteristična je po specifičnom odnosu slatkog i kiselog. Ovo voće slađe je od svih svojih "rođaka" iz roda citrusa.

Foto: Printscreen You Tube Larry H

Sumo pomorandža

Sezona od januara do aprila

S obzirom na to da ima dug period vegetacije, kao i da se plod ručno bere i pakuje, sumo je dostupan samo od januara do aprila. Zbog ograničene sezone roda je i skuplja od ostalih uobičajenih vrsta citrusa.

Kalorije i vitamini

Jedna sumo pomorandža sadrži 147 kalorija, 35 grama ugljenih hidrata, tri grama vlakana, 29 grama šećera i 3 grama proteina.

Ako niste znali...

Ovu sortu prvi je razvio jedan japanski uzgajivač 70-ih godina prošlog veka koji je želeo da stvori savršeno citrusno voće.
Potrebno je četiri godine rada i nege dok drvo ne da prve plodove.
U Japanu se bere tokom marta i aprila. Posle berbe plodovi se ostavljaju da odstoje od 20 do 40 dana da bi se smanjio nivo kiseline. Van Japana, gde je zovu dekopon, jede se u Brazilu pod imenom kinsei, u Južnoj Koreji i Azerbejdžanu kao halabong, a u Kaliforniji u Americi, odakle stiže i u Evropu, kao sumo citrus.

U samo jednom plodu ima duplo više vitamina C nego u pomorandži, a sadrži i kalijum, pa deluje kao prirodni diuretik, čuva zdravlje srca jer smanjuje krvni pritisak i sprečava zadržavanje tečnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17