• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.03.2023

08:20

OBRATITE PAŽNJU DOK JEDETE! Ovo su simptomi smrtonosne bolesti

Ljubav

OBRATITE PAŽNJU DOK JEDETE! Ovo su simptomi smrtonosne bolesti

Podeli vest

Simptomi raka jajnika nisu uvek lako uočljivi, a mnogi mogu da se jave tokom obroka.

Simptomi bolesti mogu da uključe bol u leđima, ali možda ćete moći i da uočite neke znake tokom obroka. Stručnjaci Gynae Centra, privatne klinike u Londonu, navode da su brzi osećaj sitosti ili gubitak apetita znakovi upozorenja za rak jajnika.

Ovo nadimanje može da se javi zato što imate tumor koji gura druge organe u stomaku. Dakle, ako se osećate kao da ne možete da završite sa obrokom, a niste ništa posebno jeli tog dana, možda bitrebalo da posetite svog lekara opšte prakse.

Foto: Shutterstock

Iako je osećaj sitosti jedan od simptoma, stručnjaci iz Ovarian Cancer Action navode da postoji još devet znakova na koje bi trebalo obratiti pažnju: 

uporni bol u stomaku
uporno nadimanje
često mokrenje
loše varenje
bol u leđima
promene u navikama creva
neobjašnjivi gubitak težine
vaginalno krvarenje u postmenopauzi
ekstremni umor

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti i znak drugih, manje ozbiljnih problema.

Ovo može da uključi stanja kao što su sindrom iritabilnog creva, ciste na jajnicima i sindrom policističnih jajnika. Samo zato što imate gore navedene simptome, to ne znači nužno da imate rak jajnika.

Foto: Shutterstock

Pregled

Međutim, ako su vaši simptomi uporni, teški, česti i neuobičajeni, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara opšte prakse što je pre moguće. Stručnjaci za rak jajnika sada navode da je dobra ideja da vodite evidenciju o svim simptomima koje možda imate. Ovo će pomoći vašem lekaru opšte prakse da odredi šta vam je potrebno i da li treba da vas uputi na lečenje.

Žene su ranije govorile o svojim iskustvima sa rakom jajnika. Hana Lejn je rekla da je izgledala trudno u devetom mesecu nakon što joj je rak izazvao ekstremno nadimanje. Ova 39-godišnjakinja je rekla da je bila u agoniji, da se borila da se sagne, imala je vrtoglavicu i osećala se užasno pre nego što joj je postavljena dijagnoza.

Druga žena, Hana Katon, ispričala je kako su joj savetovali da smrša da bi izlečila umor, kada je zapravo imala rak jajnika, prenosi The Sun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija