Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

10.04.2023

10:00

ISHRANA KAO I ZA ZDRAVE OSOBE! Nutricionistkinja daje 6 saveta za regulisanje insulinske rezistencije!

Ljubav

ISHRANA KAO I ZA ZDRAVE OSOBE! Nutricionistkinja daje 6 saveta za regulisanje insulinske rezistencije!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić ističe da oni sa IR ne treba da se odriču određenih namirnica, već samo da ih kombinuju na određeni način.

Kada se radi o insulinskoj rezistenciji, važno je prepoznati je na vreme, s obzirom na to da simpomi mogu biti uobičajni i delovati kao neka svakodnevna neugodnost.

Povećanje telesne težine i nakupljanje masti u predelu stomaka, pojava hiperpigmentacije, tamnih mrlja na pregibima kože (vrat, pazuh...), učestalo mokrenje i neredovne menstruacije su signal da potražite lekarsku pomoć.

Međutim, kada se IR već dijagnostikuje, mnogi ostanu zbunjeni, najčešće usled raznih informacija koje dobijaju sa svih strana, koji je pravi način da se ovo stanje drži pod kontrolom ili u potpunosti izleči.

Važne savete na ovu temu dala je nutricionistkinja Marija Đurković:

- Sve je više dijagnoza insulinske rezistencije i sve više zbunjenosti oko tipa ishrane kod tog stanja. Klijenti mi dolaze sa raznim pitanjima, ali najčešće se provlače ona vezana za nizak unos ugljenih hidrata i keto ishranu, koje nekada i sam doktor preporuči.

Ono što kažem klijentima, reći ću i vama: ne postoji dijeta ili tip ishrane za insulinsku rezistenciju. Preporučujem uravnoteženu ishranu, koja se preporučuje i svakoj zdravoj osobi. Svi makronutrijenti treba da budu uključeni u nju!

Foto: Shutterstock

zdrave namirnice

Ono što se razlikuje i na šta osobe sa insulinskom rezistencijom treba da obrate pažnju, jeste odnos tih makronutrijenata, tj. ugljenih hidrata, masti i proteina, koji će se razlikovati u zavisnosti od toga koji je stepen insulinske rezistencije i da li osoba ima još neku dijagnozu.

Šta to znači?

Znači da i voće možete normalno da jedete, kao i druge ugljene hidrate, ali da se trudite da ih ne jedete same, nego da ih "pokrivate", da se tako izrazim, sa zdravim mastima ili proteinima u istom obroku, a poželjno je i jednim i drugim.

Primer: ako jedete voće za užinu, dodajte mu i neke orašaste plodove (masti), crnu čokoladu ili grčki jogurt (protein). To pravilo primenite na svaki obrok.

Izbor ugljenih hidrata takođe treba da vam bude važan. Potrudite se da izbegavate: kolače, peciva, lisnata testa, sokove i sve industrijske slatkiše - ističe nutricionistkinja i otkriva šta je sve važno kod insulinske rezistencije:

  • Izbalansirana ishrana, koja se preporučuje i potpuno zdravim osobama.
  • Da voće i druge ugljene hidrate jedete zajedno sa mastima i proteinima (voće plus badem, plus grčki jogurt npr.)
  • Da stres svedete na minimum, jer utiče na insulinsku osetljivost.
  • Da obezbedite 7-8 sati kvalitetnog sna.
  • Redovna fizička aktivnost, uz obavezne vežbe snage.
  • Redukovati višak kilograma, jer pomaže da se poveća insulinska osetljivost.



  • Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    TV

    Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
    Live TV

    Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

    Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

    23.04.2024

    12:40

    Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
    Live TV

    Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

    Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

    23.04.2024

    10:06

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija