• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.04.2023

14:40

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Otkriveno je najzdravije povrće na svetu!

Shutterstock

Ljubav

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Otkriveno je najzdravije povrće na svetu!

Podeli vest

Postoji mnogo vrsta povrća koja su dobra za vaše zdravlje, ali jedno se izdvaja kao najzdravije - kelj.

Kada se radi o zdravlju i dobrobiti, ishrana je ključni faktor. I dok svaka vrsta povrća može imati svoje jedinstvene prednosti, neka se posebno izdvajaju kao najzdraviji izbor.

Foto: Shutterstock

1. Kelj

Jedno od najzdravijih povrća na svetu je kelj. Kelj je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminima A, C i K, kalcijumom i gvožđem. Takođe sadrži i značajne količine vlakana i antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv upala i sprečavaju razvoj hroničnih bolesti.

2. Spanać

Sledeći na listi je spanać. Spanać je takođe bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminima A, C i K, kao i folnom kiselinom i gvožđem. Sadrži i antioksidanse, koji pomažu u održavanju zdravlja srca i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Osim toga, spanać može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju metabolizma.

Foto: Shutterstock

3. Šargarepa

Šargarepa je još jedno povrće koje je izuzetno korisno za zdravlje. Bogata je vitaminima A, C i K, a takođe sadrži i značajne količine vlakana i antioksidanata. Šargarepe se smatraju korisnim za očuvanje zdravlja očiju, srca i kože.

4. Brokoli

Brokoli je još jedno povrće koje bi svako trebao imati u svom jelovniku. Ovo povrće je bogato vitaminima C i K, kao i folnom kiselinom i vlaknima. Takođe sadrži i brojne druge hranljive sastojke, uključujući antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka.

Foto: Shutterstock

Cvekla

5. Cvekla

Cvekla je još jedno povrće koje se sve više koristi u kulinarstvu, a za dobar razlog. Cvekla je bogata vitaminima A i C, kao i kalijumom i vlaknima. Sadrži i antioksidante koji pomažu u održavanju zdravlja srca i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Ukratko, dok svako povrće ima svoje jedinstvene prednosti, kelj, spanać, šargarepa, brokoli i cvekla su neka od najzdravijih povrća koje biste trebali uključiti u svoju ishranu. Uz redovno konzumiranje ovih povrća, možete osigurati optimalno zdravlje i dobrobit.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija