• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.04.2023

22:00

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Sirova ishrana nosi velike zdravstvene rizike!

Ljubav

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Sirova ishrana nosi velike zdravstvene rizike!

Podeli vest

Dijetetičar i endokrinolog Patimat Magomedova objašnjava da je veoma važno konsultovati se sa lekarom pre isprobavanja sirove ishrane.

Jedan od popularnih trendova u ishrani je konzumiranje isključivo sirovih sastojaka. Holivudske zvezde često promovišu ovaj način ishrane, a mnogi smatraju da je upravo on ključ zdravlja i lepote. Međutim, stručnjaci upozoravaju da takva dijetetska navika može doneti velike zdravstvene rizike.

Foto: Shutterstock

Iako se reklamira kao veoma zdrav režim, sirova ishrana nije preporučljiva za decu, trudnice, dojilje, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima, jer nije dovoljno izbalansirana. Sledbenici ovog režima jedu različito voće i povrće, sirova jaja, ribu, govedinu, mahunarke, orašaste plodove i nikada ne termički obrađuju namirnice, verujući da na taj način gube sve benefite i nutritivne vrednosti ili da postaju toksične.

Dijetetičar i endokrinolog Patimat Magomedova za portal “RBK Lajf” objašnjava da je veoma važno konsultovati se sa lekarom pre isprobavanja sirove ishrane. Takođe, navela je nekoliko ozbiljnih rizika koji se mogu javiti:

1. Nedovoljna količina vitamina, minerala i proteina. Vegeterijancima i veganima često nedostaju ovi hranjivi sastojci, zajedno sa gvožđem, kalcijumom i vitaminom B12, koji se nalazi u mnogim životinjskim proizvodima. Nedostatak nutrijenata dovodi do anemije, bolesti srca i problema sa nervnim sistemom.

2. Sirovo voće, povrće i ceđeni sokovi mogu biti štetni po zube na duge staze.

3. Određene nekuvane namirnice mogu dovesti do trovanja. Među njima su meso, jaja, nepasterizovano mleko, školjke, crveni pasulj (koji je otrovan kada je sirov).

4. Neuobičajena fiksacija na sirovu hranu i iracionalni "strah" od drugačijeg načina ishrane može biti znak poremećaja u ishrani, kao što su ortoreksija, anoreksija i slično.

5. Kod žena, ozbiljni problemi sa menstrualnim ciklusom i plodnošću mogu nastati kada ishrana nije izbalansirana.

Foto: Shutterstock

Pored brige o zdravlju, mnogi se okreću ka ovom tipu ishrane radi mršavljenja. Izbacivanje masti, ulja, mesa i šećera sigurno pomaže u gubljenju viška telesne mase. Zvuči dobro za početak, ali kao i svaka dijeta, ima određene nedostatke. Iako rigorozna sirova ishrana može drastično pomoći u skidanju kilograma, veoma je lako povratiti ih, jer je telo bilo primorano da “gladuje”. Metode za previše brzo mršavljenja nisu najbolje rešenje za dugoročne rezultate.

Sigurno je da određene sirove namirnice treba inkorporirati uz obroke i da nikako ne treba zanemariti benefite koje donose. Ipak, nije preporučljivo koristiti ih kao zamenu za bogatu i raznovrsnu ishranu.

Prema stručnjacima, režim sirove ishrane se može praktikovati od dve do pet nedelja, pa zatim postepeno tražiti ravnotežu sa drugim namirnicama i načinima spremanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija