• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

02.06.2023

10:00

NAJZDRAVIJA OD SVIH SALATA! Ovaj zeleniš je bogat gvožđem i vitaminima, čuva vid, oslobađa nesanice i još mnogo toga

freepik

Ljubav

NAJZDRAVIJA OD SVIH SALATA! Ovaj zeleniš je bogat gvožđem i vitaminima, čuva vid, oslobađa nesanice i još mnogo toga

Podeli vest

Matovilac se smatra najzdravijom salatom, jer obiluje kalijumom, kalcijumom, omega-3 masnim kiselinama, a odlično se uklapa uz mnoga jela.

Salate su definitivno veoma važne za ishranu, međutim iako već znate da su zdrave, verovatno niste upućeni koliko su neke od njih blagotvorne po naš organizam.

Matovilac je salata koja se smatra najzdravijom od svih, pa nije ni čudo što je mnogi nutricionisti preporučuju, a jedna od njih je i Ivana Mišić:

- Zeleni listovi matovilca orašastog su ukusa i slažu se gotovo sa svim namirnicama, a po nutritivnom sastavu daleko nadmašuju sve ostale salate.

Sveže lišće ove salate bogat je izvor folne kiseline, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, vitamina A, C i B, omega-3 masnih kiselina.

Matovilac čuva i dobar vid jer sadrži 14 puta više vitamina A od zelene salate, a flavonoidi koji su u njegovom sastavu potrebni su da bi se obezbedila elastičnost krvnih sudova, kao i za prvenciju ateroskleroze.

Ova biljka je i odličan izvor vitamina B6 (više od paprike, pšeničnih klica i banane), koji ima važnu ulogu u pravilnom radu metabolizma - navodi nutricionistkinja i otkriva kako još ova biljka utiče na organizam:

Foto: Shutterstock

salata

- Redovna upotreba svežeg lišća matovilca pomoći će vam da se rešite nesanice bez primene lekova. Supstance koje on sadrži umiruju i deluju sedativno na centralni nervni sistem. Njegovom redovnom upotrebom otklanjaju se umor i glavobolja.

Kada ga kupimo ili uberemo, nephodno je dobro oprati, odstraniti nezdrave listove kao i koren biljke. Od dobijenih listova napraviti svežu salatu sa dodatkom limunovog soka, dobar je u kombinaciji sa belim lukom, kuvanim jajima i krompirima, ili jednostavno listove matovlica pomešati sa ostalim sezonskim salatama i upotpuniti dodatkom orašastih plodova.

Odlično se slaže sa belim mesom i dodatkom kukuruza šećerca koji mu daje ravnotežu ukusa, sa nekim blagim dresingom, ili uz orašaste plodove, čeri paradajz, komadiće sira ili tofua - navodi nutricionistkinja i daje još jedan savet:

- Ne treba previše soliti, kiseliti, niti staviti previše ulja na listove matovilca, već pustiti prirodni svež ukus da dođe do izražaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija