• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.06.2023

10:52

DOVOLJNO VAM JE SAMO 30 SEKUNDI Ova jutarnja navika će vam poboljšati ceo dan

pexels.com

Ljubav

DOVOLJNO VAM JE SAMO 30 SEKUNDI Ova jutarnja navika će vam poboljšati ceo dan

Podeli vest

Ukoliko se istežete ujutru, možete poboljšati držanje, povećati energiju i još mnogo toga.

Da li ste pokušali da započnete dan sa sesijom istezanja koja daje energiju? Ako ne, evo pet razloga zašto bi trebalo da razmislite o uvođenju istezanja u svoju jutarnju rutinu.

1. Pomaže da poboljšate držanje i pokretljivost

Istraživanja pokazuju da istezanje može pomoći u ispravljanju držanja, posebno u ramenima. Zašto ovo funkcioniše? Ukratko, istezanje pomaže vašim mišićima da se opuste, pre nego što započnete dan. Sa opuštenijim mišićima, izbeći ćete naprezanje i razvijanje lošeg držanja.

Istezanje ujutru takođe može poboljšati vašu mobilnost. Prema "American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation", aktivno istezanje je efikasno za povećanje funkcionalne mobilnosti.

Rad na svojoj mobilnosti ujutru je posebno važan ako imate posao koji zahteva sedenje za stolom ili neko drugo zanimanje koje zahteva da sedite ceo dan.

2. Energetizira vaš dan

Da li se budite usporeni i umorni? Ili se borite da održite energiju tokom dana?

Ako je to slučaj, istezanje ujutru može pomoći. Istezanje je lagano pokretanje tela, odnosno efikasan način da dobijete energiju ujutru.

Dakle, ne morate ići na trčanje da biste se ujutro osećali puni energije. Održavanje aktivnosti istezanjem, može pružiti mnoge od istih energetskih prednosti.

Foto: Shutterstock

istezanje

3. Pokreće vaše telo i um

Kada spavate, vaše telo i um su u stanju mirovanja. Potrebno je određeno vreme da se vaše telo potpuno probudi, zato se ponekad ujutru možete osećati usporeno.

Istezanjem, krv teče kroz celo telo, uključujući i mozak! Čak ima i neke dugoročne koristi za vaš kardiovaskularni sistem.

Istezanju dodajte i duboko disanje, kako biste napunili krv kiseonikom i učinite ovu korist od istezanja još snažnijom.

4. Oslobađa stresa

Istezanje od samo 10 minuta ujutru može vam pomoći da smanjite stres i anksioznost. Sama činjenica da odvajate trenutak za sebe i brigu o sebi će pomoći!

Želite da vašu sesiju istezanja učinite još umirujućom? Pokušajte da dodate instrumente za opuštanje ili umirujuću muziku u pozadini, dok se istežete. Nanesite nekoliko binauralnih ritmova ako se borite sa anksioznošću.

Kada započnete dan sa manje stresa, takođe ćete bolje spavati kada završite dan.

5. Smanjuje rizik od povreda

Čak i ako se ne bavite ekstremnim sportovima, povrede se i dalje mogu desiti. Okliznite se na malo leda, savijete se čudnim pokretom ili uvrnete članak dok hodate - niko nije imun!

Istezanje je efikasan način da smanjite rizik od povreda. To je zato što ćete imati bolji domet pokreta i poboljšanu fleksibilnost kada istezanje postane svakodnevna jutarnja navika, prenosi bettersleep.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija