• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.06.2023

16:30

"SAT TEST" OTKRIVA RANE ZNAKE DEMENCIJE! Sve što vam je potrebno jesu papir i olovka

Shutterstock

Ljubav

"SAT TEST" OTKRIVA RANE ZNAKE DEMENCIJE! Sve što vam je potrebno jesu papir i olovka

Podeli vest

Ukoliko postoji mogućnost da razvijete probleme sa pamćenjem, ovaj test će to pokazati.

Pojedine stvari poput težeg pronalaženja pravih reči, slabijeg pamćenja i otežane komunikacije su jasniji znaci da sa vašim umom možda baš i nije sve u redu. 

Međutim, pre nego što dođe do ovog stadijuma, možete unapred detektovati prve simptome demencije, kako biste usporili razvoj bolesti. 

Danas postoji mnogo načina da se identifikuju različite vrste kognitivnih oštećenja, uključujući i demenciju. Jedan od najjednostavnijih načina je "sat test". Kako se sprovodi i na koji način otkriva stanje vašeg uma?

Jedan od jednostavnih testova koji lekari koriste, a može svako da ga uradi sam, kod kuće, jeste "sat test". Za ovaj test, koji je poznat pod nazivom "nacrtajte brojčanik", potrebni su vam samo papir i olovka.

- Ovo je specifičan test, koji je osmišljen da otkrije problem u ranoj fazi. Koristi se za procenu kognitivnih promena kod ljudi. I može biti manifestacija ne samo demencije, već i niza drugih poremećaja. Takođe je važno da se shvati da je nemoguće dijagnostikovati "vaskularnu demenciju" ili varijante Alchajmerovog tipa, mešovitu demenciju samo uz pomoć ovog testa. Potrebni su dodatni pregledi - objasnio je Aleksej Melehin, psihoanalitičar i klinički psiholog.

Sprovođenje testa

Da biste proverili stanje svojih kognitivnih sposobnosti, potreban vam je veliki list A4 formata. Sat treba da nacrtate isključivo olovkom, a neophodno je da uklonite iz vidokruga sve satove, i analogne i digitalne, brojčanike bilo koje vrste. Glavno je da se ništa ne briše, niti ispravlja.

Zadatak ispitanika jeste da crta krug i piše brojeve od 1 do 12 kako bi isti taj krug dobio izgled sata. Sledeće je da nacrta kazaljke koje pokazuju vreme 11:10.

Foto: Pixabay

sat

Kada treba da budete zabrinuti?

Pacijenti oboleli od demencije ne samo što ne umeju precizno da nacrtaju ono što se od njih traži, već obično ignorišu levu stranu. Desna strana mozga kontroliše aktivnosti na levoj. To objašnjava zašto je levi deo sata nepopunjen, objašnjavaju stručnjaci. Osobe koje su obolele od demencije obično "padaju" na ovom testu jer su moždane ćelije na njihovoj desnoj strani mozga ostale bez kiseonika i odumrle, objašnjavaju lekari.

Takođe, alarm je i ako im je potrebno previše vremena da ispune zadatak, kao i osećaj ljutnje što im to ne polazi za rukom.

Šta stručnjaci analiziraju?

Specijalisti procenjuju sledeće parametre:

1. Orijentacija ličnosti u vremenu. To jest, na primer, od subjekta se traži da rasporedi strelice na deset minuta do tri, a on mora da nacrta odgovarajući raspored strelica.
2. Memorija – osoba mora zapamtiti da postoje mala i velika kazaljka, šta znače i kako treba da se nalaze na brojčaniku.
3. Percepcija – kako osoba percipira i raspoređuje brojeve.
4. Topologija ili vizuelno-prostorna orijentacija – kako osoba može da nacrta krug, u njega postaviti brojeve i strelice.
5. Prakis, odnosno pokret - kako ispitanik povlači liniju: ravnomerno ili isprekidano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59