• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

02.02.2017

10:06

NEĆEMO! Zašto se nakon tridesete brže gojimo?

Ljubav

NEĆEMO! Zašto se nakon tridesete brže gojimo?

Podeli vest

Odgovor se krije u neaktivnosti. Što smo stariji, sve smo manje aktivni

Naime, bazalni metabolizam je stopa po kojoj organizam sagoreva kalorije kada sedimo ili ležimo i on je određen kombinacijom visine, pola i gena koje nasleđujemo od roditelja i kao takav ne može da se promeni mnogo. 

IMA RAZLIKE IZMEĐU MASLINOVOG I KOKOSOVOG: Saznajte koje ulje je najpogodnije za prženje!

Ono što ljudi često nazivaju metabolizmom su zapravo tri različite faze sagorevanja kalorija u koje ulazi naše telo u zavisnosti od toga šta radimo. 

Kada jedemo sagorevamo mali broj kalorija (jedva 10 odsto od ukupno sagorelih u toku dana) i to je zapravo prva faza. 

U uvodu u ADAM medicinsku enciklopediju Nacionalnog instituta zdravlja piše: 

“Zeleni čaj i ljute paprike vam neće pomoći da skinete višak kilograma. Neke namirnice će možda uspeti da izazovu mali podsticaj u vašem metabolizmu, ali nedovoljan da bi uticao na vašu težinu.“ 

Najvažnija aktivnost koja će pomoći u sagorevanju kalorija je – sama aktivnost, koja predstavlja drugu fazu. 

Bilo da se radi o penjanju uz stepenice, ustajanju sa stolice da bismo uzeli kafu ili času joge, bitno je da se na taj način troši energija. 

TAJNA GOLIH SISA! Evo šta muškarci prvo pomisle kada ih vide

Mnogi misle da u ovu kategoriju spadaju i trening snage i dizanje tegova, ali to neće u znatnoj meri uticati na metabolizam, s obzirom na to mišići utiču na stopu bazalniog metabolizma samo od 20 do 25 odsto. 

Na sajtu Nacionalnog instituta zdravlja piše da, osim što smo sa godinama sve manje aktivni, sve manje vodimo računa o ishrani i količini hrane koju unosimo. 

Što smo stariji, osećaj sitosti i kontrola apetita su slabiji, tako da će manje porcije obroka biti efektivnije od punog tanjira. 

“Što više bilo koje aktivnosti i manje porcije hrane će sprečiti brzu gojaznost sa godinama“, piše sajt.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija