• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: mondo.rs/informers

05.10.2019

13:02

KUVANO ILI SIROVO? Karfiol i kelj za salatu, šargarepu i paradajz u šerpu!

Ljubav

KUVANO ILI SIROVO? Karfiol i kelj za salatu, šargarepu i paradajz u šerpu!

Podeli vest

Kada je reč o dilemi da li je bolje jesti sirovo ili kuvano voće i povrće, naučnik koji istražuje hranu, Gaj Krosbi, kaže da nije sve "crno ili belo"...

- U nekim slučajevima kuvanje negativno utiče na nutrijente koje hrana sadrži, a nekad kuvanje povećava sadržaj nutrijenata - kaže Gaj Krosbi.

Uticaj toplote

Toplota može da uništi nutrijente, ali je važno i na koji način se kuvaju namirnice.

Vitamini B i C, kao i drugi sastojci i hemikalije koji voće i povrće sadrže, a koji se zovu fitonutrijenti, razlažu se u vodi. Kuvanjem, dakle, ovi sastojci "cure" iz voća i povrća, ali Krosbi kaže da rešenje može biti u tome da zadržite vodu u kojoj ste ih kuvali i upotrebite je za pripremu nekih jela, kako biste uneli i te nutrijente.

NAJVEĆE PONIŽENJE U ŽIVOTU! Putnica se UPIŠKILA U AVIONU jer joj SEDAM SATI nisu dozvolili da ode do toaleta! Nije smela da ustane sa sedišta koje je bilo natopljeno mokraćom!

Foto: pexels.com

Drugi vitamini i nutrijenti poput vitamina A, D, E i K, razlažu se u mastima, što znači da ako spremate namirnice poput spanaća i kelja na ulju, gube se nutrijenti.

Vitamin C koji se nalazi u velikom broju voća i povrća je veoma osetljiv na toplotu, zbog čega se njegova količina lako smanjuje bilo kakvom obradom namirnica. U tom slučaju, ako želite da sačuvate vitamin C, najbolje je da konzumirate sveže voće i povrće.

Paradajz

Studija iz 2002. godine je pokazala da kuvani paradajz sadrži oko tri puta više likopena, fitonutrijenta koji snižava rizik od infarkta, kancera prostate i drugih oblika bolesti. Međutim, kuvanjem se snižava količina vitamina C.

SVE ŽENE IH PRAVE! Greške u jutarnjoj rutini zbog kojih izgledate 10 godina starije!

Šargarepa i tikvica

Kuvanjem se u ovom slučaju čuvaju antioksidanti i vitamin C, više nego prženjem.

Istraživanje je pokazalo i da kuvanje povećava nivo beta-karotena u šargarepi, koje telo zatim pretvara u vitamin A, a koji je važan za vid, reproduktivno zdravlje, kosti i imuni sistem.

Foto: Shutterstock

Druga studija je pokazala da se kuvanjem šargarepe smanjuju polifenoli, hemikalije koje pomažu u mršavljenju, kod digestivnih problema i dijabetesa.

Brokoli, karfiol i kelj

Najbolje ih je jesti sirove, sveže. Jedna studija je pokazala da se nakon jedenja ovih svežih namirnica u krvi nalazi oko 30 odsto više sulforafana (supstance koja snižava rizik od raka) nego nakon jedenja kuvanih namirnica.

DOK LEŽITE MOŽETE DA IZGUBITE KALORIJE KAO I POLUČASOVNOM ŠETNJOM! Saznajte i kako!

Takođe, kuvanjem brokolija se gubi vitamin C, dok se kuvanjem karfiola smanjuje nivo proteina, minerala i fitohemikalija.

Svež kelj takođe sadrži najviše antioksidanata, vitamina C i nutrijenata, u odnosu na kuvani.

Spanać i drugo lisnato zeleno povrće

Kuvani spanać sadrži oko 35 odsto više kalcijuma nego sirovi. Sa druge strane, ovakvom obradom spanaća se smanjuje sadržaj kalijuma i vitamina C.

Foto: Pixabay

Kuvanje na pari spanaća i lisnatog zelenog povrća pomaže da folati i vitamin B ostanu netaknuti.

Voće

Pošto se voće uglavnom jede sveže, ono je dobar izvor vitamina C. Sveže voće takođe sadrži više drugih vitamina, minerala, antioksidanta i polifenola, kaže Krosbi.

Kuvanjem voća, koje se uglavnom sastoji od vode, ono postaje slađe zbog prirodnih šećera, ali je kao i kod kuvanja povrća, voda u kojoj je kuvano veoma zdrava.

Šta je bolje

Kada se sve sabere i oduzme, stručnjaci su saglasni u jednom – s obzirom na to da većina ljudi ne jede dovoljno voća i povrća, važno je samo da ih unosite, a sveže ili kuvano, manje je važno. U nekim slučajevima je prednost jesti kuvano voće i povrće, nekad je bolje jesti sveže, a najbolje je da ga jedete i jedno i drugo.

POGLEDAJE BONUS VIDEO:


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!
Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!

Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

25.12.2025

14:03

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set