• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Punkufer. Dnevnik hr.

29.05.2020

12:52

TAJNA DUGOVEČNOSTI JAPANACA! Zbog ovih 5 moćnih namirnica su zdravi kao dren!

Ljubav

TAJNA DUGOVEČNOSTI JAPANACA! Zbog ovih 5 moćnih namirnica su zdravi kao dren!

Podeli vest

Japanci su drugačiji od ostalih naroda kada je u pitanju ishrana. Ne jedu hleb, a doručkuju supu

Konzumiraju dosta fermentisane i neprocesuirane hrane, povrća i žitarica, umerene količine mesa i životinjskih proizvoda,  voće i šećere su sveli na minimum.

Soba-reznaci

U Japanu se priprema dosta testenine u jelima ili uz dodatak povrća i začina, Ali, soba -rezanci su na vrhu liste najzdravijih jela.

Pripremaju se od heljdinog brašna i bogate su proteinima, vitaminima iz grupe B, kao i nutrijentima koji su odlični u borbi sa visokim pritiskom, a usporavaju i starenje.

Foto: pexels.com

Međutim, tehniku pripreme rezanaca od heljde nije lako savladati. Iako su najbolji sveži, za kvalitetne rezance kakvi se prodaju u radnja treba pročitati deklaracije.

Što je veći udeo heljde, to bolje – a dobar znak je i kratka lista ostalih sastojaka. Rezanci će biti najukusniji ako ih kuvate u puno vode i poslužite nakon ceđenja. Sob -rezanci se najčešće kuvaju od 3-5 minuta. Za to vreme budite u blizini lonca jer ako se prekuvaju neće biti ukusni.

Miso pasta

Tradicionalna fermentisana pasta od soje smatra se jednom od najblagotvornijih namirnica u Japanu jer sadrži žive kulture koje čuvaju probavu i jačaju imunitet, a bogata je vitaminima i mineralima.

Osim čiste soje, miso može biti s ječmom ili pirinčom pa varira aromom, bojom i ukusom.

Reč je o omiljenom dodatku supama i sosevima, a kako bi zadržao svoja svojstva ne smete ga prokuvati.

Foto: Pixabay

Najbolji efekat ćete dobiti ako pomešate s malo vode i dodate jelima pred kraj kuvanja.

Najkvalitetnija miso pasta dobija se od organski uzgojene soje i kvalitetne soli s malo vode kako bi se očuvao intenzivni ukus.

Umeboši šljiva

Iako se povezuje sa šljivama, ume (prunus mume) su zapravo vrste kajsije koja se u kineskoj medicini sušila, dimila i koristila kao lek pre 2000 godina.

Naziv "suve šljive", dobile su zbog karakterističnog izgleda. Japanci su, nešto kasnije, uz so i listove biljke šiso promenili način pripreme, te počeli da koriste umeboshi za zdrave tonike, prirodne konzervanse i sredstvo koje uklanja bakterije.

Foto: Pixabay

Samuraji su koristili umeboši protiv umora, za snagu i energiju. Odličan je prirodni antibiotik protiv brojnih tegoba i bolesti, zatvora i za zdravu probavu, kao i zdravlje jetre i krvnih sudova.

Zbog obilja soli, ne preporučuje se jesti više od jedne dnevno, a koristi se kao dodatak brojnim jelima, bilo usitnjena na komadiće ili u obliku paste.

Amazake

Amazake je tradicionalni japanski napitak od fermentisanog pirinča. Tehnika fermentacije i konzervisanja hrane koju su Japanci koristili prie više od 1700 godina kuvanjem pirinča vode i gljivice.

Za osam do deset sati dobija se napitak prepun hranjivih sastojaka i dobrih bakterija, blagotvornih za imunitet. Amazake ima karakteristini slatkasti ukus, a vekovima je bio omiljeno piće na japanskim ulicama. Poslednjih godina vraća se na velika vrata i prerasta u sve popularniji trend.

Alge

Alge se u Japanu jedu sveže ili sušene, u miso supama, salatama ili sušiju.  Smatraju se jednom od najlekovitijih namirnica koje čiste organizam i brane od bolesti zahvaljujući nutritivno bogatom i raznovrsnom sastavu. Tamne su boje i blagog morskog mirisa, alge su u Japanu popularne kao sastojak brojnih jela, ali pomažu i kod mršavljenja.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set