• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Priroda leči sve

31.10.2021

22:18

BUDITE PAŽLJIVI! MNOGE ZABLUDE O ISHRANI VAM SE SVAKODNEVNO PLASIRAJU!

Pixabay

Ljubav

BUDITE PAŽLJIVI! MNOGE ZABLUDE O ISHRANI VAM SE SVAKODNEVNO PLASIRAJU!

Podeli vest

Svakodnevno možete iz raznih izvora pročitati šta je zdravo a šta štetno jesti. Povedite računa o tome koje izvore informisanja koristite kako bi se istinito informisali. Za vas smo izdvojili neke od najčešćih zabluda kada je ishrana u pitanju

 Ugljeni hidrati uzrok gojaznosti

Ugljeni hidrati ne uzrokuju gojaznost. Oni su neophodni za zdravo funkcionisanje celog organizma, pogotovo mozga. Nizak unos ugljenih hidrata može uzrokovati poremećeno lučenje serotonina i nastanak depresije. 

Foto: Pixabay

Ugljeni hidrati su neophodni za zdravo funkcionisanje organizma, posebno - mozga!

I ne samo to, već dobro odabrane vrste složenih ugljenih hidrata ( integralne žitarice, mahunarke...), podstiču sagorevanje kalorija, pomažu održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi, umanjuju apetit, podižu energiju. Dakle, samo prejedanje ( preterani unos ugljenih hidrata ), je put koji vodi do gojaznosti.

Visoko proteinska ishrana utiče na izgradnju mišića

Visoko proteinska ishrana sama po sebi ne utiče na izgradnju mišića a u nekim slučajevima može uzrokovati i raspad mišićne mase. Naime, ukoliko organizam nije snabdeven dovoljnom količinom glukoze u obliku ugljenih hidrata, visoko proteinska ishrana će uticati na razbijanje mišićne mase.

Foto: Pixabay

Ukoliko organizam nema dovoljno glukoze, ova vrsta ishrane može uticati čak i na razgradnju mišća

I ne samo to, preterani unos proteina može dovesti do trajnog oštećenja bubrega.

Holesterol u namirnicama je štetan po zdravlje

Raznim istraživanjima je utvrđeno da holesterol u namirnicama ne utiče direktno na nivo holesterola u krvi. Zdravlje organizama je najbitniji faktor kada je holesterol u pitanju. Uzrok povišenog holesterola uglavnom su poremećena funkcija jetre i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem. U tom slučaju, jaja, svinjetina i crveno meso su na lošem glasu. Zdrav organizam dobro podnosi i namirnice bogate holesterolom, svakako podrazumeva se umerenost u svim vrstama namirnica.

Foto: Pixabay

Čarobna reč je - umerenost!

Namirnice bogate mastima nisu zdrave

Masti imaju veoma bitnu funkciju u organizmu i neophodne su za održavanje dobrog zdravlja. One utiču na apsorpciju vitamina A, D, E i K. Masti obezbeđuju zdravu kožu, kosu i nokte. Zatim, utiču na produkciju mnogih hormona tako da deluju na regulaciju raspoloženja i sprečavaju nastanak depresije. Usporavaju proces varenja hrane i čine da se duže vremena osećamo siti.

Foto: Pixabay

Važan izvor vitamina A, D, E i K

Sledeći primer, masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za kompletno zdravlje organizma. Kada dodamo činjenicu da se omega-3 masti moraju unositi isključivo putem namirnica, nema više govora o tome da masne namirnice nisu zdrave.

Pravilna ishrana podrazumeva unos masnoća od oko 30%, od ukupnog unosa hranjivih materija.

Vegetarijanci su uvek zdraviji od ostale populacije

Vegetarijanci mogu biti zdravi, ali se nikako ne može reći da su po pravilu uvek zdraviji od ljudi koji konzumiraju životinjske proizvode. Vegetarijanska ishrana, ne retko može biti siromašna mineralima i vitaminima kao što su gvožđe, kalcijum, cink, vitamin D, vitamina B12, a pogotovo proteinima. Tako da oni koji se opredele za ovaj način ishrane moraju voditi računa o tome da nadoknade unos ovih materija. U protivnom mogu imati ozbiljnih problema sa zdravljem.

Foto: Pixabay

Vegetarijanci moraju obogatiti ishranu mineralima, vitaminima, i posebno proteinima

Unos soli treba ograničiti na minimum

So ima dosta posla u našem telu.

Foto: Pixabay

So utiče na održavanje krvnog pritiska u našem telu

Ona utiče na održavanje krvnog pritiska i zadržavanje tečnosti u organizmu. Nedovoljan unos soli dovodi do niskog nivoa natrijuma što za posledicu ima nizak krvni pritisak, otežano znojenje i hlađenje tela. Sve ukupno nedostatak soli može izazvati prilično neprijatne simptome, na prvom mestu vrtoglavicu, iscrpljenost i pospanost. Dakle, unos soli treba ograničiti samo u ishrani osoba s dijagnozom visokog krvnog pritiska, a čak i tada se ne sme potpuno ukinuti.

Šećer uzrokuje dijabetes

Šećer ne izaziva dijabetes.

Foto: Pixabay

Preteran unos šećera može dovesti do gojaznosti i karijesa

Ukoliko već bolujete od dijabetesa, morate voditi brigu o količini unosa ugljenih hidrata pa samim tim i šećera. Ali, ako nemate dijabetes, unos šećera, bez obzira na količinu - neće uticati na pojavu ove bolesti. Ipak treba biti oprezan, jer preterana konzumacija šećera lako može dovesti do gojaznosti i zubnog karijesa.

Maslac goji više od margarina

Maslac i margarin sadrže istu kolicinu masti.

Foto: Pixabay

Maslac i margarin nam daju istu količinu energije

I jedan i drugi u sebi imaju 80% masti i 20% vode. Ako pogledamo tablicu kalorija videćemo da 100 g maslaca sa sobom nosi 735 kCal a 100 g margarina 750 kCal. Time je i ova dilema rešena.

Znači, oni nam pružaju takoreći istu količinu energije.

Unos namirnica nakon 19:00 h uzrokuje gojaznost

Nije toliko bitno u koje vreme jedemo. Mnogo je bitnije koliko i šta jedemo tokom celog dana, kao i koliko se krećemo.

Foto: Pixabay

Nije važno kada jedemo, već šta jedemo i koliko se krećemo

Pravilo da ne treba ništa jesti nakon 19:00 h može važiti za osobe koje inače u krevet odlaze ranije. Za one pred kojima je naporna i duga neprospavana noć, ovo pravilo ne važi. Znači, ne treba strogo gledati na sat kada je vreme za večeru, već voditi računa o tome da se organizmu obezbedi dovoljno energije za vreme aktivnosti i naravno ne odlaziti u krevet neposredno nakon obroka, punog stomaka, pa makar to bio i doručak. Ukoliko jedemo onoliko koliko nam je potrebno a ne više od toga, nećemo se ugojiti bez obzira na to u koje doba dana jedemo.

Prerađena hrana je manje hranjiva od svežih namirnica

Prerađena hrana može biti jednako zdrava, a u nekim slučajevima čak i zdravija od svežih namirnica.

Foto: Pixabay

Hlebu se obično dodaju korisne materije kojih nema pšenici, pogotovo ne u belom brašnu

 

 

Ukoliko je smrznuto voće i povrće dospelo u frižider na vrhuncu svežine kad obiluje vitaminima i mineralima, biće jednako hranjivo i kvalitetno i nakon odmrzavanja. Zatim, određena vrsta prerađene hrane, tokom obrade može biti obogaćena drugim vrstama namirnica, vitaminima i mineralima, tako da konačan proizvod može biti hranjiviji i kvalitetniji od samih sirovina. Najbolji primer za to jeste hleb kojem se obično dodaju korisne materije koje inače nisu prisutne u samoj pšenici, pogotovo ih nema u belom brašnu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VODIČ KROZ VITAMINE! Čemu služe i gde ih NAJVIŠE IMA?
Ljubav

VODIČ KROZ VITAMINE! Čemu služe i gde ih NAJVIŠE IMA?

Vitamini su kao generali, ima ih malo, ali su vrlo su važni, najčešće neophodni i bez njih bi u organizmu nastalo rasulo. Ovi mikronutrijenti pomažu enzimima da milioni hemijskih reakcija, vezanih za rast, razvoj i oporavak teku baš kako treba

23.10.2021

13:55

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15