• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.12.2021

13:43

ŽELITE DA SMRŠATE? Velika zamka dijeta i forsiranja fizičkih treninga

Shutterstock

Ljubav

ŽELITE DA SMRŠATE? Velika zamka dijeta i forsiranja fizičkih treninga

Podeli vest

Promena ishrane i početak vežbanja može vam ozbiljno promeniti životni stil. Gubitak težine zahteva duži vremenski period i strpljenje

Kad počnete s intenzivnim treninzima koji za cilj imaju gubitak težine, morate da vodite računa o tome da li tokom vežbanja gubite salo ili mišićnu masu.

Foto: Shutterstock

Trening u teretani

Stručnjaci kažu da promena ishrane i intenzivno vežbanje može ozbiljno da promeni životni stil. Vežbačima je obično cilj da smanje procenat masti u telu i da povećaju mišiće, ali ponekad taj plan može da krene i u suprotnom smeru i u tom slučaju gube se mišići umesto masti.

- Veoma je loše ako počnete da gubite mišiće umesto masnoća, jer mišići su ključni faktor za pokretanje i funkcionisanje tela - saglasni su dr Žerard Miranda-Komas i dr Spenser Nadolski, specijaliste sportske medicine.

Ovo su četiri stanja koja mogu da alarmiraju da se to možda dešava i kod vas, a u tom slučaju, usporite s ritmom vežbanja i posavetujte se o ishrani sa nutricionistom, da ne biste narušili zdravlje.

Iscrpljeni ste

Iz dana u dan osećate kako sve teže radite vežbe, a u pojedinim momentima razmišljate i da ih preskočite u potpunosti.

Foto: Shutterstock

- Primetićete da gubite na snazi u teretani. Težina tegova koju ste podizali znatno će se smanjiti ili možda nećete moći da istu težinu podignete određeni broj puta - kaže dr Spenser Nadolski.

Osećate da sporo obavljate svakodnevne aktivnosti

- Neadekvatna ishrana može dovesti do smanjenja mišićne mase, a to pak dovodi do oštećenja funkcije određenih mišićnih grupa. Ovo je obično prouzrokovano nedostatkom energije i mogućim prekomernim treninzima - kaže dr Miranda-Komas.

I dalje imate šlauf oko struka

Ako izgubite na težini, a salo se i dalje nalazi na istim mestima na telu, naročito oko struka, to je verovatno znak da gubite mišiće.

Brzo gubite težinu

Iako se mnogi raduju brzom gubitku kilograma, to je loša vest za muskulaturu iz razloga što u tom slučaju gubite mišiće.

- Gubitak težine zahteva dug vremenski period i veliko strpljenje. To je maraton, a ne sprint. Ljudi bi trebalo u proseku da gube do jedan kilogram nedeljno i ni gram više - ističu stručnjaci.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija