• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/24sata.hr

12.12.2021

14:33

PET NAVIKA za ZDRAVA PLUĆA! Prva linija odbrane od GRIPA, KORONE i ostalih neželjenih gostiju!

Shutterstock

Ljubav

PET NAVIKA za ZDRAVA PLUĆA! Prva linija odbrane od GRIPA, KORONE i ostalih neželjenih gostiju!

Podeli vest

Planinski i morski vazduh su uvek dobro rešenje, kao i fizička aktivnost, miran san, pojedini čajevi i eterična ulja ili vežbe disanja, koje podmlađuju čitav respiratorni sistem...

Kako je u toku sezona gripa, a i korona je još uvek prisutna, važno je učiniti sve što možemo da ostanemo zdravi. Dobra vest je da možda već upražnjavate navike koje čuvaju pluća, jer mnoge pružaju i druge zdravstvene prednosti. Planinski i morski vazduh su uvek dobro rešenje, kao i fizička aktivnost, miran san, pojedini čajevi i eterična ulja ili vežbe disanja, koje podmlađuju pluća i čitav respiratorni sistem.

1. Vežbajte redovno

Vežbanje je ključno za održavanje zdravlja, a jednako je važno i za snagu naših pluća. 

- Naša pluća su pumpa. Da bi ta pumpa bila jaka, moramo da održavamo svoje mišiće u formi - kaže Albert Riko, glavni medicinski stručnjak Američkog udruženja za pluća. 

Foto: Shutterstock

U zdravom telu zdrav respiratorni sistem 

Kardiovaskularne vežbe su najbolji način za to i ne zahtevaju više od 20 do 30 minuta dnevno.

- Ako niste ljubitelj vežbanja, uvek možete da hodate, mada mislim da vam laganije aerobne vežbe neće škoditi. Ako vam 20 do 30 minuta dnevno zvuči previše, počnite malim koracima. Bitno je početi. Čak i ako to znači pet minuta između dva poslovna poziva. Hodanje je takođe izvrstan oblik kardiovaskularne vežbe - kaže lični trener Gunar Peterson.

Za ljude koji imaju astmu Gunar preporučuje da se prvo raspitaju šta i koliko mogu da vežbaju.

2. Povećajte unos vitamina D

Znamo da je vitamin D važan za zdravlje naših kostiju, ali je takođe važan i za zdravlje naših pluća. Studija iz 2011. pokazala je da nedostatak vitamina D može da izazove slabljenje funkcije pluća, pa čak i da promeni njihovu strukturu. Ako vam nedostaje ovaj vitamin, što nije retkost u zimskim mesecima, kada ima manje sunčanih dana, možete ga delimično nadomestiti putem hrane kao što su masna riba, žumanca, sir ili putem suplemenata vitamina D, uz prethodnu proveru sa svojim lekarom. 

Foto: Shutterstock

Nedostatak vitamina D može da oslabi pluća
3. Dišite duboko 

Stres može da izazove različite probleme u našem telu, uključujući i one na disajnim organima. Duboko disanje je korisno za smanjenje stresa, a disanje dijafragmom može da pomogne da se poveća kapacitet pluća, naročito nakon oporavka od respiratornih infekcija poput korone ili neke hronične bolesti. 

Foto: Shutterstock

Vežbe disanja značajno povećavaju količinu kiseonika u krvi

- Usredsredite se na pravilno disanje - udahnite i izdahnite brojeći do četiri ili praktikujte trbušno disanje. Vratite osećaj mira i smanjite osećaj stresa i teskobe jer u stresnim situacijama ponekad zaboravimo na disanje - savetuje Keli Grin, instruktorka meditacije. 

Oko 30 minuta vežbi disanja dnevno može bitno da poveća količinu kiseonika, koji putem pluća odlazi u krvotok.

4. Naspavajte se

Nedostatak sna može negativno da utiče na naš celokupni imuni sistem. 

Foto: Shutterstock

Dobar san čuva imunitet

- Ne znamo zašto je san bitan za pluća, ali znamo da manjak sna izaziva mnoge zdravstvene probleme, uključujući oporavak mišića. Sa oslabljenim imunim sistemom možemo da dobijemo respiratorne infekcije - kaže dr Riko.

5. Izbegavajte nezdrave navike

Poslednji deo o održavanju pluća jakim i zdravim odnosi se na izbegavanje stvari koje su jednostavno loše za njih. Pušenje cigareta smanjite ili pokušajte da ih izbacite. Imajte na umu da, ako ste izloženi pećima na ugalj ili drva, to može da dovede do iritacije u disajnim putevima. Kada vežbate, izbegavajte mesta s lošim kvalitetom vazduha ili velike gužve, gde nemate prostora za disanje.
 


 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija