• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.02.2022

16:18

DOKTORKA BOKAN ZA INFORMER.RS! Ovo su prirodni recepti koji pomažu u borbi protiv NADUTOSTI!

Ljubav

DOKTORKA BOKAN ZA INFORMER.RS! Ovo su prirodni recepti koji pomažu u borbi protiv NADUTOSTI!

Podeli vest

Dr med. M. Bokan, specijalizant interne medicine i gastroenterologije za Informer.rs otkriva prirodne metode kojima možete sprečiti, ali i ublažiti nadutost.

Verujemo da ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije iskusila nadutost stomaka. Ovaj osećaj se javlja usled lošeg varenja, mnogo unete hrane, ali i vazduha. 

Radi se o osećaju punoće, koji ljudima kao da ne dozvoljava da dišu, ali se dešava i da čak ne mogu da zakopčaju odeću. 

Takođe, mnogi imaju intoleranciju na određene namirnice, koja se manifestuje upravo nadutošću.

Na ovu temu smo razgovarali sa dr med. M. Bokan, specijalizantom interne medicine i gastroenterologije.

- Nadutost trbuha je stanje u kojem osećate da vam je trbuh pun ili zategnut, zbog stvaranja previše gasova u gastrointestinalnom traktu, kao i zbog drugih faktora. Simptomi obično uključuju neugodan osećaj ponekad povremene grčeve i bolove popraćene osećajem potpune sitosti. Ponekad je uzrokovana ozbiljnijim zdravstvenim stanjima, a često može biti povezana s nepravilnom ishranom ili intolerancijom na određene namirnice - kaže dr Bokan i dodaje:

Foto: Shutterstock

nadutost

- Kada osetite nadutost u trbuhu, to je posledica punjenja vašeg gastrointestinalnog trakta vazduhom koji je može udahnuti ili gasom koje stvaraju bakterije u vašim crevima. Međutim, postoje i drugi uzroci nadutosti trbuha kao sto su prebrzo i preterano jedenje, čime se dodatno guta vazduh zajedno sa hranom. Kod žena može biti i zbog hormonalnih promena pre ili tokom menstruacije. Ali takođe može pratiti i teža stanja poput Kronove bolesti, iritabilnog kolona, intolerancije na laktozu, celijakije i druge. 

Kako biste sprečili ovu pojavu, dr M. Bokan, savetuje da izbegavate ili još bolje potpuno eliminišete iz upotrebe, gazirana pića i žvake. 

- Konzumiranjem gaziranih pića i žvaka unosite dodatni vazduh u organizam, koji zapravo izaziva nadutost. Stoga je najbolje izbegavati ili ne koristiti ih uopšte - ističe dr Bokan i dodaje:

- Razna istraživanja oko štetnosti žvakaćih guma pokazuju da ako takva guma sadrži dodatne, veštačke zaslađivače, njena česta konzumacija može dovesti do disbioze, odnosno do poremećaja crevne flore i podstaći bakterije koje su odgovorne za gojaznost. Žvakanje žvakaćih guma moze dovesti do gutanja dodatnog vazduha i samim tim može da prouzrokuje bolove i nadutost trbuha. Pored toga, gazirana pića sadrže pored ugljen dioksida, puno šećera, a previše šećera može usporiti varenje.

Ipak, ukoliko već osećate nadutost, a želite što pre da je se otarasite, dr Bokan predlaže ovih nekoliko prirodnih metoda: 

- Pre doručka popijte čaj od kamilice

- Grickajte semenke bundeve

- Prelijte 6 tanjih listića đumbira sa 3dcl kipuće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Pijte tri puta dnevno.

Pored toga, doktorka nudi i sledeće savete:

- Jedite manje porcije, žvaćite i polako jedite. Na taj način pomažete vašem digestivnom traktu da svu hranu obradi. Vašem želucu treba oko 20 minuta da kaže vašem mozgu da je pun. 

- Obratite pažnju na namirnice koje jedete. Ako sumnjate da su vaši problemi poput nadutosti povezani s intolerancijom ili alergijom na neku vratu hrane, najlakši način da to sami proverite jeste da vodite svoj dnevnik ishrane, najmanje nekoliko nedelja. Zapišite sve što jedete i pijete. U savetu sa vašim lekarom, protumačite dnevnik. 

- Redovno vežbanje, sport

- Manji unos soli

- Koristite probiotike


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija