VREME JE ZA PROLEĆNU GOZBU! Mlado povrće i voće na trpezi! (RECEPTI)
Podeli vest
Uživajte u prvim plodovima prirode, pripremite tradicionalna jela puna vitamina i minerala, raskošnih ukusa, obojena čarobnim bojama...
Proleće nam donosi izobilje mladog povrća koje možemo koristiti u gotovo svakom jelu, a mladi luk, zelje, tikvice, spanać i rotvice su prvo koje stiže na pijačne tezge.
Sitno seckana govedina sa povrćem u pikantnom soja sosu, jednostavno, brzo i relativno jeftino. Najzahtevnije i ono što najduže traje je seckanje, samo kuvanje je gotovo za nekoliko minuta...
04.04.2022
13:49
Sastojci: 2 kašike putera, kašika maslinovog ulja, 3 mlada crna luka, 3 srednja krompira, 2 veze zelja, 1 l pileće supe od kocke, kašičica soli, malo bibera, 1-2 kašike kisele pavlake plus kuvana jaja i vlašac ili peršun za služenje
Priprema: U dubljoj šerpi na puteru i maslinovom ulju propržite iseckan luk, dodajte krompir iseckan na kockice i dinstajte desetak minuta. Dodajte supu, so, biber i na kraju iseckano zelje. Kuvajte čorbu oko 30 minuta na srednje jakoj vatri, dok krompir ne omekša. Na kraju dodajte kiselu pavlaku. Poslužite uz kuvana jaja i seckani vlašac ili peršun.
Punjene tikvice
Sastojci: 6 tikvica, ulje, mladi luk, 500 g mlevenog mesa, 80 g pirinča, jaje, so, biber, začini po želji, bujon, kašika brašna, 200 ml kisele pavlake
Priprema: Tikvice presecite napola i pažljivo izdubite kašičicom. Neizdubljeni deo isecite ravno tako da svaka polovina može da stoji uspravno. Propržite naseckani luk, dodajte mleveno meso, sipajte oko 50 ml vode i kratko prodinstajte. Dodajte pirinač i nastavite da dinstate oko 10 minuta. Sklonite s vatre, malo ohladite i dodajte jaje, te začinite. Napunite tikvice i uspravno ih stavite u posudu. Sipajte bujon da gotovo pokrije tikvice i kuvajte oko 25 minuta. Pred kraj napravite laganu zapršku od brašna umućenog s malo hladne vode i poslužite uz pavlaku ili kiselo mleko.
Sarmice od zelja
Sastojci: 2 veće veze zelja, 400 g junećeg mlevenog mesa (ili mešanog), 40 g pirinča, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, šargarepa, manji komad celera, jaje, kašika seckanog peršuna, trećina kašike seckanog lišća celera, ulje, so, biber; za sos: ulje, 1,5 kašika brašna, kašika seckane mirođije, 1 dl belog vina, voda u kojoj je blanširano lišće zelja, so, biber, kiselo mleko
Priprema: Skuvajte pirinač, operite hladnom vodom i ostavite sa strane. Izdinstajte meso i dodajte iseckane crni i beli luk, potom rendanu šargarepu i celer. Kada je potpuno izdinstano, dodajte so, biber, jaje, seckano lišće celera i pirinač. Zelje kratko blanširajte, istanjite dršku svakog lista, dodajte manju kašiku fila i uvijte sve sarmice. Za sos kratko propržite seckanu mirođiju, a potom brašno. Nalijte vinom i postepeno dolivajte vodu u kojoj se kuvalo zelje. Sos treba da bude ređi. Poređajte sarmice u šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta, šerpu nekoliko puta protresite, ne mešajte varjačom. Poslužite sa kiselim mlekom.
Gratin od spanaća
Sastojci: 1 kg kuvanog krompira (oko 6 komada), 350 g spanaća, 4 kuvana jaja, 1-2 paprike (opciono), praziluk, 50 g suve slanine (opciono), mladi beli luk, ulje, 100 g rendanog parmezana, biber i so po ukusu; za bešamel: 50 g putera, 40 g brašna, 500 ml mleka, muskatni oraščić, so i biber
Priprema: Skuvajte jaja i isecite na sitnije komade. Krompir skuvajte u ljusci. Spanać blanširajte, ocedite i sitno iseckajte. Propržite slaninicu i ostavite je sa strane, pa u istu masnoću propržite praziluk, beli luk i dodajte spanać. Pobiberite i posolite. Napravite bešamel, oljuštite i isecite krompir na kolutove. Posudu za pečenje premažite uljem, poređajte pola krompira, seckanu papriku, pola smese od spanaća, pospite polovinom iseckanih jaja i prelijte s pola bešamel sosa i rendanog parmezana. Ponovite još jednom ceo postupak, pokrijte posudu i sve pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
Salata sa rotkvicama i kinoom
Sastojci: 100 g kuvane kinoe, 2-3 šake bebi-spanaća i/ili rukole, veza mladog luka, 4 rotkvice, 200 g čeri paradajza, malo crvenog kupusa (opciono), po želji krastavac, limun, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema: Zagrejte kinou sa vodom u odnosu 1:2 do ključanja, smanjite vatru, poklopite šerpu i kuvajte 15-20 minuta. Dobro je ocedite. Mladi luk sitno iseckajte, rotkvice isecite na kolutove, paradajz na četvrtine, kupus izrendajte, a krastavac isecite na kockice. Sve pomešajte i prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, pobiberite i posolite po ukusu.
Pesto od sremuša
Sastojci: veza sremuša, iseckana, četvrtina šolje naseckanih badema ili oraha, četvrtina šolje narendanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, čen belog luka, so, biber
Priprema: U avanu ili blenderu izmešajte sremuš, bademe, parmezan i maslinovo ulje, dodajte so i biber, pa miksajte dok ne dobijete pastu uz dolivanje ulja po potrebi.
Salata od spanaća i jagoda
Sastojci: pakovanje bebi-spanaća, šolja iseckanih jagoda, četvrtina šolje suvih brusnica, pola šolje iseckanih oraha; za preliv: trećina šolje ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika šećera, pola kašičice dižon senfa
Priprema: Operite spanać i jagode i osušite, jagode i orahe iseckajte. Napravite preliv tako što ćete u nekoj manjoj staklenoj teglici da stavite sve sastojke, ulje, sirće, šećer i senf, onda da je zatvorite poklopcem i energično mućkajte dok se sve lepo ne sjedini. Zatim pomešajte preliv sa preostalim sastojcima, spanaćem, jagodama, suvim voćem i orasima. Napomena: po želji salati na kraju možete da dodate izmrvljenu fetu ili plavi sir.
Kolač sa jagodama
Sastojci: Za podlogu: 250 g mlevenog keksa, 100 g otopljenog putera. Za voćni pire: 300 g svežih jagoda, 100 g šećera, 2 kašike hladne vode, pola kesice želatina (5 g), 180 ml slatke pavlake. Za fil od bele čokolade: 200 g bele čokolade, pola kesice želatina, 2 kašike hladne vode, 320 ml slatke pavlake.
Priprema: Želatin preliti vodom i ostaviti da se stegne. Jagode posuti šećerom i staviti da se kuvaju dok se šećer ne rastopi (5-10 minuta). Usitniti ih štapnim mikserom. Zagrejati želatin da se rastopi i dodati u pire. Hladiti na sobnoj temperaturi. U mleveni keks dodati puter, izmešati i utapkati u kalup prečnika 20 cm. Držati u frižideru dok se priprema čokoladni fil. Čokoladu i 150 ml salatke pavlake otopiti na pari. Želatin preliti vodom, ostaviti da se stegne. Zagrejati ga da se rastopi i dodati u čokoladu. Fil ostaviti da se ohladi. Umutiti preostalu slatku pavlaku i postepeno dodavati čokoladu. Podlogu za tortu preliti čokoladnim filom i vratiti u frižider da se stegne (15-20 minuta). Umutiti 180 ml slatke pavlake i postepeno dodavati voćni pire. Ovaj fil preliti preko čokoladnog fila. Tortu vratiti u frižider da se hladi oko četiri sata.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sitno seckana govedina sa povrćem u pikantnom soja sosu, jednostavno, brzo i relativno jeftino. Najzahtevnije i ono što najduže traje je seckanje, samo kuvanje je gotovo za nekoliko minuta...
Odgovornost ukrajinskih obaveštajnih službi za dizanje u vazduh gasovoda „Severni tok“ je očigledna, stoga Kijev treba da nadoknadi štetu koju je zbog toga pretrpela Nemačka, saopštio je nemački pokret „Štop di zanckionen“.
U javnosti su se pojavile fotografije ostataka nove ruske eksperimentalne balističke rakete srednjeg dometa „Orešnik“, koja je testno lansirana u četvrtak. Prema navodima ukrajinskih vlasti, raketa je pogodila fabriku u centralnom ukrajinskom gradu Dnjepru. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je lansiranje „Orešnika“ odgovor na upotrebu američkih i britanskih raketa koje Ukrajina koristi za napade duboko unutar ruske teritorije.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić održala je danas istorijski govor u kojem je poručila da će Srbija pobediti svaki put i zahvalila se poslanicima većine na još jednoj pobedi za grašane Srbije.
Đilasova perjanica Marinika Tepić i lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić pokazali su danas neviđeno divljaštvo time što su čupali mikrofone u skupštinskoj sali.
Opozicionar Vukša Dragović rasturio je hejtersku opoziciju u Srbiji koja sprovodi nasilje, a koje pravda tako što zloupotrebljava tragediju u Novom Sadu i smrt 15 ljudi.
Opozicioni ekstremisti predvođeni tajkunom Draganom Đilasom, njegovom desnom rukom Marinikom Tepić i saborcem NATO generalom Zdravkom Ponošem sprovode brutalno nasilje u Narodnoj skupštini Srbije, što veoma veseli ustaške i šiptarske medije koji im pružaju podršku!
O najnovijim dešavanjima u Rusiji i Ukrajini za našu televiziju govorili su Tomo Kovač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i Pukovnik Veselin Šljivančanin.
Gosti Info jutra advokat Zora Dobričanin i analitičar Saša Borojević, govorili su o tome kako kompanija SBB u vlasništvu Dragana Šolaka krije IP adrese osoba sa kojima je maloletni ubica Kosta K. komunicirao.
Profesor dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo i stručnjak za izborne kampanje Milan Stevanović Piksel bili su gosti Informerovog "Otvorenog studija". Govorili su o protestima u centru Beograda, kao i o globalnoj bezbednosti.
Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je imao prijave nekoliko pravnih lica o prijemu lažnih mejlova u kojima je zloupotrebljeno ime Fonda i istakao da se radi o jednoj od poznatih internet prevara, takozvanom fišingu, gde se od primalaca traži da otvore link iz lažnog mejla.
Prema nezvaničnim informacijama, u Srbiji postoji samo oko 1.000 magaraca, a njihov uzgoj može biti jako isplativ, jer litar mleka košta od 20 do 50 evra. Za magareće mleko se smatra da u velikom procentu leči plućne bolesti, pa su proizvođači zbog velike potražnje formirali liste čekanja.
Neodgovornost i nepoštovanje zajedničkog, javnog prostora zahvaljujući snimcima postupaka naših sugrađana koji su postavljeni na društvene mreže, nažalost, sve češće dolaze u žižu javnosti. Sada su interesovanje korisnika mreža probudila dva mladića, ali iz totalno suprotnog razloga - malog, ali značajnog gesta zbog kojeg o njima ovih dana svi pričaju.
U Srbiji je u periodu januar - oktobar zabeleženo manje živorođenih za 1,6 odsto ili za 794 bebe u odnosu na isti prošlogodišnji period, kao i porast broja umrlih za 1.139 ili za 1,4 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
Završeno je suđenje Urošu Blažiću (21), okrivljenom za masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje, u zgradi Specijalnog suda u Beogradu i to iznošenjem završnih reči.
Uroš Blažić (21) pominjao je jutros na suđenju u Specijalnom sudu i Kostu K., dečaka ubicu i to nakon pitanja punomoćnika oštećenih, advokata Nebojše Perovića.
Nasilnik D.J (43) uhapšen je juče zbog sumnje da je satima držao zaključanu emotivnu partnerku (48) u jednom stanu u Obrenovcu, a da je za to vreme tukao, vukao za kosu i nazivao pogrdnim imenima!
Doskorašnji košarkaš Monaka, Džon Braun, trenutno vaga u izboru nove sredine, a igrač Crvene zvezde Ajzea Kenan zna koje je idealno mesto za njega - Mali Kalemegdan.
Kada je Radna grupa preuzela Partizan, jedno ime sa spiska novih čelnika kluba je bilo iznenađujuće. Milka Forcan je preuzela na sebe ogroman deo posla kako bi pomogla crno-belima da se finansijski oporave, a kako je rekla na gostovanju na televiziji "Prva", stara uprava sabotira njihov rad.
Direktori najvećih zapadnih kompanija moraju biti spremni za vojni scenario i u skladu s tim prilagoditi svoje proizvodne i distributivne linije, izjavio je predsednik vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, prenosi Rojters.
Napadi ukrajinskih dronova na region Kaluga u centralnoj Rusiji izazvali su požar u industrijskom postrojenju, saopštile su lokalne vlasti u ponedeljak rano ujutru. Andrij Kovalenko, šef ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija, izjavio je da je pogođena fabrika „Tajfun“, koja je pod sankcijama Evropske unije zbog proizvodnje oružja za rusku vojsku, uključujući raketne sisteme Bal-E i Rubež-ME.
Teretni avion kompanije DHL srušio se u blizini aerodroma u Vilnjusu, a trenutak nesreće zabeležen je na video-snimku. Na snimku se vidi kako avion naglo gubi visinu, nakon čega dolazi do eksplozije.
U severnokorejskoj balističkoj raketi KN-23/KN-24, koju je Rusija upotrebila protiv Ukrajine, pronađene su komponente kompanija iz NR Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Velike Britanije i Švajcarske, proizvedene 2023. godine, saopštila je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR).
Rusija i drugi protivnici Velike Britanije koriste veštačku inteligenciju (VI) kako bi pojačali sajber napade na nacionalnu infrastrukturu, izjavio je britanski ministar Pat Mekfaden na NATO konferenciji u Londonu, prenosi Gardijan.
Danilo Lazović, rođen na današnji dan 1951. godine, često je u serijama i filmovima glumio kafanske tipove, ali u stvarnosti nije voleo kafanu. Svoje četvoro dece je iz centra preselio na periferiju Beograda da bi odrastali u prirodi.
Pobednica "Zadruge 3" Iva Grgurić u ekskluzivnom razgovoru za Informer otkrila je detalje prevare koja se dogovorila pre nekoliko godina, kada je želela da pokrene sopstveni biznis i sebi otvori luksuzan frizersko-kozmetički salon u Beogradu.
Luna Đogani sinoć je modnom pistom prošetala kreaciju poznate dizajnerke, a zbog haljine koja je istakla njenu figuru sve oči su bile uprte u influensreku.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.