• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Z.I.

07.05.2022

09:11

HLEB MOŽE DA STOJI U ZAMRZIVAČU NAJVIŠE OVOLIKO VREMENA! Kada ga izvadite, poprskajte ga sa OVIM, pa će biti HRSKAV kao da je sada ISPEČEN

Pixabay

Ljubav

HLEB MOŽE DA STOJI U ZAMRZIVAČU NAJVIŠE OVOLIKO VREMENA! Kada ga izvadite, poprskajte ga sa OVIM, pa će biti HRSKAV kao da je sada ISPEČEN

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o tome koliko dugo hleb može da stoji u zamrzivaču i kako treba da ga čuvate da bi bio kao nov

Poznato je da u prodavnicama danas imamo široki spektar hlebova. Nutricionista Mirković otkriva od čega se oni prave.

 - Hlebovi se danas prave od različitih vrsta žitarica. Mogu se praviti od jedne ili vise pomešanih žitarica. Tako i dobijaju nazive, pšenicni beli, integralni, razani, ovseni... i sa različitim dodacima, semenkama, zacinima, beskvasni... pa domaći, francuski, austriski. Kod nas su još uvek na ceni domaći hlebovi sa hrskavom debljom koricom, a unutra mekani sa velikim supljikama... Industriski, dugotrajni su manje cenjeni.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mirković nutricionista

Mnogi se pitaju da li hleb goji, a Branka otkriva da li je to istina.

 - Nažalost ljudi moraju da budu svesni da je hleb osnovna namirnica koja je sačuvala generacije. Hleb se izuzetno ceni i prilikom raznih slavlja se prave posebni hlebovi i pogače. Ne kaže se slučajno hleb nas nasušni. Nažalost kada je blagostanje i kada se mnogo jede ljudi najčesće izbacuju hleb iz ishrane. Hleb ne goji ako se jede u normalnim količinama i treba ga jesti svakodnevno u nekoj količini.

Ukoliko niste znali gde se čuva hleb, to mesto je zamrzivač.

"Hlebovi koji imaju duži rok trajanja, imaju više hemije u sebi, emulgatora, aditiva, koji služe da uspore prirodne procese buđanja, pa da sačuvaju vlagu, da ne promene boju... Cene tih hlebova su visoke, a takav hleb je manje nutritivno vredan i ako je obogaćen različitim dodacima uvek nekom hemijom."

Foto: Pixabay

Hleb

 - Tost je četvrtast oblik hleba koji može da se jede kao svez ili tostira, odnosno ugreje, ispeće. Dvopek je sasušen hleb u kriskama koji se tako prodaje. Ako se pravilno čuva na suvom mestu u kvalitetnoj ambalaži ima veoma dug rok trajanja. Svež hleb možete iseci na kriske i čuvati u frižideru, a možete i komade ili ceo hleb zamrznuti i tako mu produžiti rok upotrebe do tri meseca. Hleb iz zamrzivača poprskati sa malo vode i stavite u toplu rernu, biće hrskav i kao da je sada ispečen. Višak hleba možete sasušiti u rerni, napraviti prezle, od bajatog hleba napavite prženice, poparu, gibanicu od hleba, razne knedle... Hleb svakako ne treba bacati a kreativne, praktične domaćice mogu uvek od hleba da naprave izvrstan obrok - kaže ona.

BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set