• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

13.05.2022

08:21

NAUČNICI OTKRILI TAJNU ZAŠTO BANANE DOBIJAJU SMEĐE MRLJE! Ovo sigurno niste ZNALI

unsplash.com

Ljubav

NAUČNICI OTKRILI TAJNU ZAŠTO BANANE DOBIJAJU SMEĐE MRLJE! Ovo sigurno niste ZNALI

Podeli vest

Mnogi od nas izbegavaju da jedu banane kada počnu da formiraju male smeđe mrlje, a naučnici pokušavaju da pronađu način kako mogu da uspore formiranja istih, ograničavanjem nivoa kiseonika koji je dostupan mikroskopskim ćelijama kože

Naučnici su proizveli novi metod simulacije šara mrlja na bananama, koji daje novi uvid u to kako najpopularnije voće na svetu posmeđi tokom vremena.

Svake godine 50 miliona tona banana završi kao otpad od hrane, kaže glavni autor studije Oliver Stainbok sa Državnog univerziteta Floride.

 - Za 2019. ukupna proizvodnja banana je procenjena na 117 miliona tona, što ih čini vodećim usevom u svetu - rekao je Stainbok.

"Kada banane sazre, formiraju brojne tamne mrlje koje su poznate većini ljudi i često se koriste kao indikator zrelosti. Međutim, proces kako se ove mrlje formiraju, rastu i njihov rezultujući obrazac je ostao slabo shvaćen do sada."

I kora i pulpa banane podležu posmeđivanju, zbog različitih naučnih procesa.

Ne postaju samo banane braon boje

Meso mnogih plodova postaje braon kada se iseče i ne pojede odmah – ne samo banane, već i jabuke.

To se dešava zato što enzimi u mesu reaguju na kiseonik u vazduhu - proces poznat kao enzimsko smeđe.

Foto: Shutterstock

Banane

Ali kore od banane takođe postepeno postaju smeđe dok voće sedi u činiji za voće i čeka da se pojede.

To je zato što kore banane sadrže gas koji se zove etilen, koji razgrađuje hlorofil, hemikaliju koja održava biljke zelenim.

Smeđa boja dolazi od tamnih pigmenata, uključujući melanin, koji se nalazi u ljudskoj kosi i koži.

U bananama, ovi pigmenti se formiraju kada kiseonik reaguje sa prirodnim hemijskim jedinjenjima zvanim fenoli u kori.

Kako banana postaje smeđa i smeđa, veliki deo skroba se pretvara u šećere, što je čini odličnim prirodnim izvorom slatkoće.

Uprkos tome, javnost je sklona bacanju braon banane, iako su i dalje jestive i idealne za upotrebu u receptima za pečenje.

Za studiju, istraživači su koristili kombinaciju vremenskih snimaka i kompjuterskog modela kako bi otkrili kako se razvijaju mrlje od banane.

Foto: Shutterstock

Kompjuterski model tima je korišćen da se uzme u obzir koncentracija kiseonika i stepen zatamnjenja kore na video snimcima.

 - Kora banane ima voštani spoljni sloj koji – ako je netaknut – odlično održava kiseonik -  rekao je Stainbok za MailOnline.

„Rezultati su smeđe mrlje na žutoj kori. Međutim, veoma, veoma sporo, kiseonik na kraju svuda ulazi u koru, tako da je zaista stara banana potpuno smeđa.“

Istraživači su otkrili da se pege pojavljuju i brzo šire pre nego što njihov rast misteriozno stane - sve u roku od dva dana.

 - Naši rezultati snažno sugerišu da se male rupe u centru smeđih mrlja sruše -  rekao je Stainbok.

"Na taj način oni ponovo zatvaraju koru, prekidaju dotok kiseonika, a samim tim i rast mrlja zastaje."

Sprečavanje tamnjenja banane


Sprečavanje procesa tamnjenja može se postići genetskim modifikacijama ili boljim uslovima skladištenja, kao što su specijalni kontejneri sa niskim nivoom kiseonika. Još jedan potencijalni zaštitni mehanizam za banane je tanak premaz koji sprečava da kiseonik iz vazduha uđe u koru na njenim malim rupicama.

Suprotno verovanju, frižider generalno nije sjajno mesto za stavljanje banana nakon što se vrate iz prodavnica, piše Daily Mail.

Kada nezrele banane koje su još malo zelene stavimo u frižider, uopšte neće sazreti, ali će im kožica pocrniti.

Međutim, stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu zrele (za razliku od toga da postanu prezrele) nekoliko dodatnih dana.

BONUS VIDEO:




Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set