• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

16.05.2022

14:26

Šta koristite za PRŽENJE i KUVANJE? Nutricionista otkriva koja su ULJA DOBRA, a koja LOŠA!

Ljubav

Šta koristite za PRŽENJE i KUVANJE? Nutricionista otkriva koja su ULJA DOBRA, a koja LOŠA!

Podeli vest

Ljudi su često zbunjeni različitim preporukama za ulja koja su pogodna za kuvanje i prženje, i onima koja su samo za salate i prelive. Marija Đurković razrešava ove diileme...

Ono što dovodi do zabune koja su ulja dobra, a koja loša za prženje i kuvanje jeste nerazlikovanje rafinisanih i nerafinisanih ulja, kaže nutricionista Marija Đurković. Tačka dimljenja je bitna, ali pre toga treba znati razliku koju pravi postupak proizvodnje, dodaje nutricionista.

- Nerafinisana ulja su hladno ceđena, devičanska i ekstra devičanska koja se dobijaju mehaničkim putem, ceđenjem pomoću prese, čime dobijamo potpuno prirodan proizvod visokog kvaliteta, u kome su očuvani svi enzimi, esencijalne masne kiseline, vitamini i minerali. Rafinisana ulja se dobijaju hemijskim ekstrahovanjem ulja iz biljke, čime se uništava većina njihovih korisnih sastojaka i menjaju miris i ukus. Ovo je jeftiniji i lakši način proizvodnje, zbog čega su i rafinisana ulja dosta jeftinija, a samim tim i više zastupljena u ishrani - objašnjava Marija Đurković.

Foto: Shutterstock

Brojna istraživanja pokazuju da je hladno ceđeno maslinovo ulje najbolje za prženje i kuvanje

Tu dolazimo do onoga što je bitno da razumemo: sva rafinisana ulja imaju višu tačku dimljenja, jer su stabilnija na visokim temperaturama koje su već prošla kroz postupak prerade, dok se hladno ceđena, kao što im i ime kaže, dobijaju bez dejstva toplote, dodaje nutricionista.

Tačka dimljenja

- Kako sada znamo da rafinisana ulja nisu dobra opcija, nećemo ih ni uzimati kao primer. Zanimaju nas hladno ceđena ulja i njihova tačka dimljenja. Šta predstavlja "tačka dimljenja"? To je temperatura na kojoj ulje počinje da se dimi (pali) i da oslobađa štetna jedinjenja, od kojih su najopasniji aldehidi. Oni se povezuju sa povećanim rizikom za nastanak raka, srčanih oboljenja i dijabetesa tip 2 - upozorava Marija Đurković.



Ako vam se nekada desilo da ulje u tiganju počne da se dimi, to znači da je prešlo svoju tačku podnošenja visokih temperatura. Kuvamo i pržimo na temperaturi od 170 -180 stepeni C, pa za sva ulja koja imaju tačku dimljenja ispod toga, možemo reći da nisu dobar izbor, savetuje nutricionista.

- I za kraj jedno podsećanje: da što je moguće više izbegavate prženje ili, ako već pripremate hranu na ovaj način, količina ulja bude minimalna, kao za grilovanje - poručuje Marija Đurković.

Dobra ulja za prženje i kuvanje

- Maslinovo 

- Ulje koštica grožđa

- Susamovo

- Svinjaka mast

Loša ulja za prženje i kuvanje

- Suncokretovo

- Laneno

- Ulje repica

- Kukuruzno

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set