• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

12.09.2022

20:00

Za decu PUNU ENERGIJE! Nutricinista predlaže ZDRAVE OBROKE od jutra do mraka!

Shutterstock

Ljubav

Za decu PUNU ENERGIJE! Nutricinista predlaže ZDRAVE OBROKE od jutra do mraka!

Podeli vest

Dobar noćni san, praćen dobrim izborom namirnica za doručak, pomaže detetu da bude budno i skoncentrisano, kaže nutricionista Dijana Radetić...

Školska godina je počela, a da bi učenje dalo dobre rezultate, i ishrana mora biti pažljivo i pravilno izbalansirana. Pored redovnih hranljivih obroka, neizmerno je značajan dobar doručak, kao i davanje primera deci i u ishrani i u ponašanju za stolom, kaže nutricionista Dijana Radetić. Postavite pravila kojih ćete se i sami pridržavati.

Pravilna ishrana počinje doručkom

- Uravnotežena ishrana dece zahteva pravilan raspored obroka i njihovu raznovrsnost, a količina fizičke aktivnosti u toku dana uticaće na količinu hrane koju će deca pojesti. Deca koja redovno doručkuju imaju bolju memoriju, stabilno raspoloženje i potreban nivo energije. Stoga je izuzetno važno podsticati decu na doručak. Dobar noćni san, praćen dobrim izborom namirnica za doručak, pomaže detetu da bude budno i skoncentrisano, što vodi i boljim rezultatima u školi - objašnjava nutricionista.

Foto: Shutterstock

Zajedničko prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni je obavezan doručak kod kuće

Obroci i poslepodnevna smena

Mnoga deca menjaju smene u školi. Od smene deteta zavisi njegov raspored obroka. Zajedničko obema smenama je obavezan doručak kod kuće. Ukoliko poslepodnevna smena počinje ranije, dete kod kuće može imati laku užinu, a u školu može poneti ručak i drugu užinu, te kod kuće večerati. Ako poslepodnevna smena počinje kasnije, onda je verovatnije da dete kod kuće ruča, a u školi ima dve manje užine i kod kuće večeru, savetuje nutricionista.

** Raznovrsna sedmica 

1 pahuljice od celog zrna sa mlečnim napicima i voćem brz su obrok koji nudi raznovrsnost hranljivih materija kao što su ugljeni hidrati, biljna vlakna, kalcijum, gvožđe, folna kiselina i cink
2 kaša od ovsenih pahuljica sa šoljom mleka. Ovsene pahuljice se mogu skuvati u šolji vode, pa preliti mlekom uz dodatak oraha i suvog voća ili potopiti u šolju jogurta ili mleka veče pre korišćenja, pa dodati po želji suvo ili orašasto voće
3 kačamak sa sirom
4 kuvane žitarice (heljda, proso ili ovas) sa kefirom i suvim i orašastim voćem
5 sendvič uz šolju jogurta - integralno parče hleba premazano puterom sa kriškom sira, parčetom ćurećih prsa ili praške šunke i dodatkom paradajza, paprike, krastavca ili zelene salate
6 pita ili projica uz šolju mleka ili jogurta
7 kuvano ili pečeno jaje uz integralni hleb, paradajz i šolju jogurta

Školska užina

Kada je reč o užini, gladno dete će uvek jesti sve što mu je pod rukom. Zato je najbolje da kuhinju snabdete zdravim "grickalicama" koje će dete samo zgrabiti i staviti u školsku torbu, recimo, jabukom koja bi trebalo da bude neizostavna, dodaje naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Umesto davanja džeparca za užinu ili ručak u školi, napravite sa svojim detetom školski obrok

- Važno je naglasiti da će količina i vrsta užine zavisiti od vremena provedenog u školi. Ako je dete u školi čak sedam ili osam sati, potrebno mu je ubaciti i obrok koji će u neku ruku po količini zamenjivati ručak. Umesto davanja džeparca za užinu ili ručak u školi, napravite sa svojim detetom školski obrok koji će rado poneti od kuće. Tako će, umesto nekvalitetnog peciva, preslanih grickalica, masnih mesnih prerađevina i zašećerenih gaziranih sokova, uneti kvalitetne proteine, vitamine, minerale i vlakna - savetuje Dijana Radetić.

** Primer sedam školskih užina:

1 sendvič napravljen od integralnog hleba, parčeta pilećeg mesa i malo zelene salate
2 integralni krekeri sa sirnim namazom ili mešavina suvog i orašastog voća
3 hladna salata sa testeninom, tunjevinom i barenim povrćem
4 činija pahuljica sa mlekom - u plastičnu kutiju sa poklopcem staviti musli, odvojeno poneti tetrapak mleka i pomešati sa pahuljicama kada je vreme za užinu
5 štapići povrća sa sirom ili voće sa jogurtom
6 kiflice, pogačice, štapići ili pita uz jogurt
7 kuvani kukuruz sa parčetom mladog sira ili kuvanim jajetom

Foto: Shutterstock

Jabuka bi trebalo da bude neizostavni deo užine

- Treba voditi računa i o napicima koji se nose u školu. Najbolji i najzdraviji napitak je flaša vode. Umesto gaziranih sokova punih šećera, najbolje je poneti prirodnu limunadu, čaj ili neki mlečni napitak - predlaže nutricionista.

Posle škole

Ovaj obrok će najviše zavisiti od toga kada dete završava sa školskim obavezama. Ako je u školi imalo ručak, dovoljno će biti da kasno po podne dobije hranljivu užinu poput sendviča sa šoljom mleka ili jogurta, žitarica (kaša ili kuvano zrno žita ili pahuljice) sa voćem i mlečnim napitkom ili tanjir čorbe sa parčetom hleba.

Foto: Shutterstock

Okupite se barem za večeru

Porodični ručak/večera

- Nekada je vreme ručka bilo vreme obaveznog okupljanja porodice oko stola. Danas, zbog brojnijih obaveza roditelja i dece, kao i promenljivog radnog vremena i školskih smena, porodično okupljanje je u vreme večere. Veoma je važno da barem jedan obrok dnevno bude kuvan, a to može biti i večera. Ono što kod večere važi za odrasle, važi i za decu, a to je da ovaj obrok treba da bude nešto lakši i manje obilan. To može da bude čorbasto jelo sa povrćem i mesom, u rerni pečeno meso sa povrćem, pilav ili testenina sa povrćem i mesom, sve uvek uz salatu kao dodatak - poručuje Dijana Radetić.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija