• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

10.12.2022

08:35

KESTEN JE ZDRAV I KUVAN I PEČEN! Nekoliko načina za pripremu jesenje poslastice

Ljubav

KESTEN JE ZDRAV I KUVAN I PEČEN! Nekoliko načina za pripremu jesenje poslastice

Podeli vest

Mnogi obožavaju miris pečenog kestenja, rado ga kupuju od uličnih prodavaca, a drugi više vole da uživaju u kesten-pireu, a vrlo je moguće da ga nikada nisu pripremali kod kuće. Probajte ovog vikenda. Počnite od kupovine

Obratite pažnju na izgled ljuske. Treba da budu glatki i tvrdi, ujednačene braon boje. Birajte one koji su krupniji i puniji.

Izbegavajte plodove s naboranom korom ili rupicama jer je to znak da su u njih već prodrli crvići, ali i, ma koliko vam delovalo čistije i privlačno, one koji su već upakovani u kesice jer je vrlo moguće da su buđavi ili užegli. Potražite one koji se prodaju u mrežastim ili papirnatim kesama.

Priprema u mikrotalasnoj

Zasečeno kestenje stavite na tanjir na maksimalnu temperaturu do minut. Čućete kako počinju da cvrče i tada su gotovi. Kuvanje u mikrotalasnoj je gotovo za pet minuta. Pripremljeno, zasečeno kestenje stavite u posudu s vodom, prekrijete papirnim ubrusom i stavite u mikrotalasnu na otprilike pet minuta.

Čuvanje

Kestenje obavezno skuvajte najkasnije dan-dva posle kupovine jer se brzo kvari. Ako ga kuvate, najbolje je da ga odmah pojedete, a višak možete da stavite u posudu sa poklopcem i odložite u frižider za sledeći dan. Kuvane i oljuštene, ako vam odgovara, stavite u posudicu, pa u zamrzivač!

Priprema za kuvanje ili pečenje

Operite kestenje, osušite ga i stavite na dasku za sečenje. Svaki zarežite oštrim nožem unakrst do tri milimetra dubine s donje deblje strane po ljusci, jer to omogućava da tokom kuvanja ili pečenja iz njega izlazi para. Drugi način je da nožem zarežete preko cele dužine kestena, što će kasnije olakšati ljušćenje.

Foto: Shutterstock

Kesten

Ako se odlučite da ga kuvate, stavite ga u šerpu, nalijte vodom da ga prekrije, kuvajte 10-15 minuta i pošto voda proključa. Otprilike pola sata.

Nema gluten, brzo zasiti i dobar je za varenje

Za razliku od ostalih orašastih plodova, kesten ima dosta vlakana, a malo masti, pa je odlična poslastica za osobe koje žele da smršaju. Ne sadrži gluten, ali bogat je vitaminom C, kalijumom, gvožđem i drugim mineralima i preporučuje se osobama sa visokim pritiskom i anemičnima.

Pripremljeno kestenje stavite na pleh, poprskajte vodom i pecite dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Gotovo je kad se raspukne. Većim kestenovima biće potrebno 20-25 minuta pečenja, a manjim do 15.

Neki pre pečenja zasečeno kestenje prvo prokuvaju u vodi sa kašikom soli. Kada voda provri, ostavite da vri do pet minuta, procedite i stavite pod mlaz hladne vode, pa tako prohlađene ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, sa zasečenim delom kestena nagore. Prekrijte sa dva sloja aluminijumske folije. Pecite na 220 stepeni oko 15 minuta. Kada se ispeku, umotajte ih aluminijumskom folijom i ostavite 10 minuta jer će se lakše ljuštiti.

bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set