• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

05.04.2023

11:45

9 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U OČUVANJU SRCA! Jedna će mnoge posebno obradovati!

Shutterstock

Ljubav

9 NAMIRNICA KOJE POMAŽU U OČUVANJU SRCA! Jedna će mnoge posebno obradovati!

Podeli vest

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkrila je da namirnice kao što su jagode, orasi i još nekoliko drugih čuvaju srce, a takođe i mnogima omiljena crna čokolada.

Jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju vaše zdravlje, na koju treba posebno obratiti pažnju s godinama jeste zdravlje srca

I dok se uglavnom preporučuje manje stresa i odmaranje, kako ga ne biste opterećivali, ishrana takođe ima veliku ulogu u njegovom očuvanju, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Mnogo je stvari koje možete učiniti da očuvate svoje srce zdravim - redovno obavljanje godišnjih pregleda, svakodnevno vežbanje, prestati sa pušenjem ukoliko ste pušač ili preduzimanje koraka za smanjenje nivoa stresa u vašem životu.

Sve ove stvari mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje srca. Ali jedna od najjednostavnijih promena u načinu života, koja će imati koristi vašem srcu, je da pazite šta jedete - ističe nutricionistkinja i otkriva koje su to namirnice koje treba da uvrstite u vašu ishranu:

Foto: Shutterstock

srce
  • Jagode
  • Prokelj
  • Orasi
  • Maslinovo ulje
  • Paradajz
  • Edamame
  • Tofu sir
  • Crna čokolada
  • Kinoa seme - zaključuje Nataša.
  • Svaka od navedenih namirnica ima posebnu ulogu u očuvanju zdravlja srca, a istraživanja su pokazala da je dovoljno da unosite samo 20 grama oraha dnevno, kako biste imali manji rizik od koronarne bolesti srca.

    Kada se radi o crnoj čokoladi, harvardski stručnjaci su analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina, dok istovremeno povećava nivo dobrog holesterola (HDL-a).

    Da li jedete ove namirnice?


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Provocirali Đokovića! Nije želeo da priča o najvećoj misteriji
    Novak Đoković

    Provocirali Đokovića! Nije želeo da priča o najvećoj misteriji

    Novak Đoković je stigao na Rolan Garos bez ijednog osvojenog trofeja ove sezone, čak i bez odigranog finala. Na minulim turnirima bilo je vidno da nije u najboljoj formi, nedostaju mu mečevi, vidljive su promene u fizičkom smislu, poput drhtavice, ali o tome nije želeo mnogo da priča pred početak takmičenja.

    27.05.2024

    05:39

    Planeta

    Šokantne vesti iz Rusije! Operater dronova ubio više stotina ljudi?! Ovo nije zabeleženo u istoriji! "Više i od Zajceva..."
    NEVEROVATNO

    Šokantne vesti iz Rusije! Operater dronova ubio više stotina ljudi?! Ovo nije zabeleženo u istoriji! "Više i od Zajceva..."

    Učinak operatera FPV dronova već premašuje performanse čuvenih snajperista iz Velikog otadžbinskog rata – jedan ruski vojnik je pomoću drona uništio više od 300 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dok je heroj Sovjetskog Saveza, snajperista Vasilij Zajcev, eliminisao više od 240 neprijateljskih vojnika. Ovo je za RIA Novosti izjavio instruktor Centra za specijalnu taktiku i početnu vojnu obuku „Rokot“, poznat pod nadimkom „Pinoče“.

    27.05.2024

    08:10

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija