• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

04.07.2024

20:01

Titova afera sa njom je bila tajna! Slavna pevačica završila u maršalovom krevetu, a njegova najveća ljubav nije bila Jovanka

Shutterstock/Profimedia/Wikipedia/Internet

Ljubav

Titova afera sa njom je bila tajna! Slavna pevačica završila u maršalovom krevetu, a njegova najveća ljubav nije bila Jovanka

Podeli vest

Josip Broz Tito, privlačio je pažnju svojim ljubavnim životom, pa su ovog svetskog lidera povezivali sa mnogim lepoticama pre braka sa Jovankom Broz.

Tito je bio poznat kao šarmantan i harizmatičan lider, te je imao brojne prilike za susrete s različitim ženama tokom svog dugogodišnjeg političkog života.

Nikada nije zvanično potvrđeno ko je bila Brozova ljubavnica, ali su neka imena svojevremno bila predmet mnogih polemika i medijskih napisa.

Foto: profimedia

 

Ljubav sa Hertom Has 

Jedna od  njegovih poznatih ljubavnica bila je Herta Has, jugoslovenska komunistkinja.  Njihova veza trajala je nekoliko godina i smatrala se jednom od najpoznatijih ljubavnih afera Tita.

S Titom se upoznala 1937 u Parizu, kada je kao kurirka iz Zagreba u francusku prestonicu donela lažirane pasoše za španske borce sa teritorije Kraljevine Jugoslavije. Kao levičarsko-intelektualna metropola tadašnje Evrope, Pariz je bio regrutni centar španskih dobrovoljaca i stanica na putu prema Moskvi, prestonici Kominterne.

Foto: wikipedia/Internet

 

Drugi susret između Herte i Tita dogodio se tek dve godine posle. Vraćajući se iz Moskve, Tito je zastao u Istanbulu. Čekao je pasoš kojim je nameravao da dobije ulaznu vizu u Kraljevinu Jugoslaviju. Dokumente je opet dostavila Herta i to je bio početak njihove veze. Po povratku u Zagreb nastavili su zajednički život. Stanovali su u iznajmljenoj kući pod lažnim imenima Marija Šarić i Slavko Babić, odbornik opštine Sinj, u kojoj je tih godina vladala Radničko-seljačka stranka tu su živeli do izbijanja rata 1941 godine.

Tito je sa Hertom dobio i sina Aleksandra Mišu Broza. 

Ljubavna priča prekinuta je kada je Herta zatekla Broza u prevari sa novom partijskom kurirkom Davorjankom Paunović Zdenkom.

Najveća Brozova tragična ljubav 

Ljubav Davorjanke Paunović i Josipa Broza Tita bila je velika i tragična. Njihov prvi susret bio je početkom 1941. godine u hotelu "Esplanada" u Zagrebu. Davorjanka je pohađala ilegalni partijski kurs, a Tito je kao generalni sekretar KPJ upoznao sve polaznike kursa. Ona je tada bila u emotivnoj vezi sa Jovom Kapičićem, studentom medicine, s kojim se upoznala krajem 1939. godine, a Tito je bio u vanbračnoj vezi sa Hertom Has, koja je bila u drugom stanju.

Neposredno pred početak Drugog svetskog rata, 1941. godine postala je kurir Politbiroa CK KPJ. Nakon okupacije, pratila je Josipa Broza Tita prilikom njegovog prelaska iz Zagreba u Beograd, u maju, a potom i prilikom njegovog odlaska na oslobođenu teritoriju, u septembru 1941. godine. Sve vreme rata provela je sa Josipom Brozom Titom, kao njegov lični sekretar.

Foto: wikipedia/Internet

 

U toku Titovog boravka u Beogradu, od početka maja do polovine septembra 1941. godine, razvila se ljubav između njega i Davorjanke. Bila je to "zabranjena ljubav" između skojevke i generalnog sekretara KPJ, koji je od nje bio stariji više od 28 godina.

Titu se svidelo što je ona bila impulsivna i odlučna, a istovremeno nežna i emotivna devojka. Njena lepota, elegancija i postupci činili su je pravom damom. Tito je zbog njene hrabrosti, odvažnosti, temperamenta, otmenosti i poznavanja stranih jezika, osećao da će sa njom lakše obavljati zadatke koji su mu predstojali.

U toku rata se razbolela od tuberkuloze, pa je u leto 1944. godine otišla u SSSR na lečenje. Po povratku u zemlju živela je zajedno sa Titom u Rumunskoj 15 i Belom dvoru, gde je radila kao njegov lični sekretar. Početkom 1946. ponovo se razbolela i izvesno vreme se lečila na Golniku, u Sloveniji, gde je i umrla. Sahranjena je po ličnoj želji u dvorištu Belog dvora.

Davorjanka Paunović se smatra jednom od najvećih ljubavi Josipa Broza Tita, sa kojim je punih pet godina živela u vanbračnoj zajednici.

Operska pevačica Zinka Kunc

Osim Herte i Davorjanke postojale su i druge žene koje su se spominjale kao Titove ljubavnice tokom njegove vladavine, ali detalji o tim vezama nisu široko  poznati ili su ostali tajna. 

Posle Davorjankine smrti, kako se pričalo Tito dugo nije bio sa ženom, pa su mu prijatelji namestili opersku pevačicu Zinku Kunc. Umetnici se dopalo da bude maršalova supruga, pa se preselila kod njega, ali ubrzo je shvatila da do venčanja neće doći. Posle jednog gostovanja u Metropoliten operi, jednostavno mu se više nikad nije vratila. Ova afera nikada nije bila zvanično potvrđena i sve je ostalo na pričama. 

Foto: wikipedia/Internet

 

Brak sa trideset dve godine mlađom Jovankom

Budući da mu je još jedna veza propala, Tito je postao blizak s trideset dve godine mlađom Srpkinjom Jovankom Budisavljević, saradnicom koja je bila obučavana u Rusiji da se brine o njegovoj bezbednosti i komforu, koja je kasnije postala poznata kao Jovanka Broz žena najvećeg lidera Jugoslavije. 

Foto: wikipedia

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija