• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

14.01.2025

19:40

Recept za italijansku fokaču! Žene širom sveta je sve više spremaju - ne postoji ukusnija (VIDEO)

Shutterstock

Ljubav

Recept za italijansku fokaču! Žene širom sveta je sve više spremaju - ne postoji ukusnija (VIDEO)

Podeli vest

Fokača, italijanski specijalitet sličan našoj pogači, idealan je obrok koji će oduševiti celu porodicu, posebno u hladnim jesenjim i zimskim jutarnjim satima.

Vruća jela od testa neizostavan su deo trpeze tokom hladnijih dana, kada miris domaćeg peciva pruža posebnu toplinu domu. I dok su naše domaćice navikle na pripremu tradicionalne pogače, Italijanke se ponose fokačom - sličnim specijalitetom koji osvaja svojom jednostavnošću i raznovrsnošću.

Osnovna razlika između fokače i pogače jeste upotreba maslinovog ulja, koje ovoj vrsti hleba daje karakterističan ukus i mekoću. Fokača se često oplemenjuje različitim premazima i začinima, poput belog luka, ruzmarina ili maslina, čineći je savršenim izborom za doručak ili užinu.

 

Overnight Focaccia. Ingredients: * 400g flour * 320g room temperature water * 1 tsp instant dry yeast * 1 tsp honey * A drizzle of olive oil * 1 tsp salt Instructions: ➡️ In a large bowl, combine water, instant yeast, honey and olive oil. Then add the flour and salt, mixing well until a sticky dough forms. Cover and let rest for 30 minutes. ➡️ Begin the stretch and fold method. Perform this 2 times, allowing the dough to rest for 30 minutes between each fold. ➡️ Execute a coil fold and let rest for 30 minutes. ➡️ Perform a final coil fold and refrigerate overnight. ➡️The next day, remove the dough from the refrigerator and transfer it to an oiled, non-stick baking pan. Preheat the oven to 200°C. Let the dough rise until doubled in size, which may take up to 4 hours. ➡️ Drizzle generously with olive oil dimple with fingers and add your desired toppings. ➡️ Bake for 20 to 25 minutes, or until golden brown. Enjoy! 😊 #focaccia #breadrecipe #bread #recettefocaccia #recettefacile #focacciarecipe #italianfood #focacciabread ♬ SABOR A MI (Versión Piano) - Alexis González

 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 300 ml vode
  • kašičica šećera
  • so (po ukusu)
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka

Priprema:

U činiji pomešajte brašno i so i ostavite sa strane. 

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte suvi kvasac i šećer, razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom ulijte ovu smesu u posudu sa brašnom i solju, sipajte dve kašike maslinovog ulja i zamesite meko testo.

Kad je testo umešeno, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji oko pola sata, tj. dok se masa ne udvostruči.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, premesite ga i stavite u tepsiju koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Ostavite da odstoji još pola sata,  a za to vreme pripremite premaz.

Očistite i iseckajte beli luk, pa ga pomešajte sa preostalim maslinovim uljem.

Zagrejte rernu na 220 stepeni, na površini fokače napravite mala udubljenja, po želji u njih stavite iseckane masline ili sušeni paradajz, pa stavite tepsiju u rernu i pecite fokaču dvadesetak minuta.

Dok je još vruća, premažite je mešavinom maslinovog ulja i iseckanog belog luka. Po želji, možete da dodate sušeni ruzmarin, bosiljak, origano, krupnu morsku so.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set