• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2023

18:00

Da li je ovo najlepši pas na svetu?

Shuterstock

Ljubimci

Da li je ovo najlepši pas na svetu?

Podeli vest

Vlasnici avganistanskog hrta smatraju da je ova rasa pasa najlepša na svetu.

Avganistanski hrt je pas izuzetne lepote i gracioznosti, koji se  prvobitno koristio za lov. Gde god prođe izaziva veliku pažnju svojom veličinom i prelepim izgledom, sa dugim negovanim dlakama i odgovarajućom frizurom.

Vlasnici ovih pasa uverili su se u posesivnost svojih ljubimaca. Iako zahtevni psi koji traže pažnju, oni nisu agresivni. Avganistanski hrt je pas koji je dostojanstven, graciozan, odan, miroljubiv, plemenit, ponosan, snažan i brz.

Često se kaže da su to psi kraljevskog roda, zbog elegancije, lepog hoda i smirenog ponašanja. 

Foto: Shuterstock

 

Smatra se da su preci avganistanskih hrtova živeli još u starom Egiptu, gde su nastali ukrštanjem različitih srednjeistočnih hrtova. Zatim su došli u Avganistan, gde se tokom vekova formirao hrt kakav je danas. Prema legendi, avganistanski hrt je jedna od životinja koja je imala mesto u Nojevoj barci.

Služio je za lov na gazele, leoparde ili antilope, pa je često bio pratnja kraljevima u lovu. Zatim je u Indiji čuvao vojna pisma engleskih vojnika ili ih je prenosio. Nomadska plemena su ove pse koristila za lov na zečeve ili gazele.

Foto: Shuterstock

 

 

Avganistanski hrtovi su prilično visoki. Visina kod mužjaka kreće se od 68 do 74 cm, a težina od 26 do 34 kg, dok su ženke niže - visoke su oko 63 cm, a teške oko 23 kg. 

Dlaka kod avganistanskih hrtova je veoma specifična, svilenkasta je i dobro razvijena. Ima izuzetno finu strukturu i na njušci je dosta kraća nego na ostatku tela. Dužu i gušću dlaku hrt ima kod ušiju, na nogama i na plećkama. 

Postoje avganistanski hrtovi raznih boja - tigrasti, žuto-beli, čisto beli i sivi. 

 

Foto: Shuterstock

 

 

Ovaj pas je inteligentan , osećajan i nežan,  a prema vlasniku ispoljava posesivnost.

Dobro se slaže sa decom, mada mu ne prija zadirkivanje. Veoma je nezavisan i ume da bude strastven. Zanimljivo je da kao lovac iskazuje plemenitost jer nikad ne ugrožava lovinu.

Za održavanje zdravlja, pored adekvatne ishrane, ovim psima je potrebna i aktivnost, bilo da je u pitanju šetnja uz povodac ili energična vežba. 

Što se tiče nege, s obzirom da im je dlaka duga, potrebno je četkanje svaki drugi dan. U periodu linjanja preporučljivo je četkati hrta svaki dan. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija