• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

26.06.2023

11:40

5 NAMIRNICA KOJE USPORAVAJU STARENJE! Utiču ne samo na izgled, već i na MENTALNE FUNKCIJE

Shutterstock

Moda i lepota

5 NAMIRNICA KOJE USPORAVAJU STARENJE! Utiču ne samo na izgled, već i na MENTALNE FUNKCIJE

Podeli vest

Ukoliko konzumirate nar, smokve, orašaste plodove i još par namirnica, time ćete pomoći organizmu da uspori, a i ublaži znakove starenja.

Sigurno ste nekada čuli izreku da lepota dolazi iznutra. Iako se ovo uglavnom odnosi na lepotu ljudske duše i ličnosti, takođe može da se posmatra i iz drugog ugla. 

Ono što jedete, može imati i te kako veliki uticaj na vaš spoljašnji izgled, pa tako ubrzati ili usporiti starenje.

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Ishrana igra veliku ulogu u tome kada ćemo osetiti prve znakove starenja. Namirnice koje unosimo utiču na naše mentalne i fizičke funkcije.

Sva hrana i piće prolaze kroz želudac, a na kraju završe u tvom tankom crevu. Tanko crevo razgrađuje sve što jedete i pijete na osnovne elemente, uključujući vitamine, minerale i hranjive materije.

Starenje je rezultat delovanja slobodnih radikala, odnosno oksidativnog stresa. Što je veći oksidativni stres u vašem organizmu, to postajete podložniji degenerativnim oboljenjima poput demencije, raka i drugih hroničnih bolesti. Zdrava hrana suzbija i smanjuje taj oksidativni stres, zato je upravo ona najbolji anti-age saveznik - ističe nutricionistkinja i otkriva koje to namirnice usporavaju starenje:

Orašasti plodovi

Zahvaljujući zdravim mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama, orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca i štite vas od raka i hroničnih oboljenja, poput dijabetesa.

Smokve

Ovo mediteransko voće, obiluje zdravim flavonoidima i polifenolima, pravim čuvarima zdravlja i dobrog izgleda. One sadrže dijetalna vlakna pektine i druge nutrijente, koji pomažu probavi i eliminaciji otpadnih stvari iz organizma.

Foto: Shutterstock

smokve

Borovnice

Osim što su ukusne, borovnice su i jako zdrave, naročito šumske. Obiluju antioksidansima, koji sprečavaju oštećenje ćelija uzrokovano preteranom izlaganju suncu i emocionalnim stresom.
Antocijanini, koji borovnicama daju zagasitu tamnoplavu boju, snažno deluju protiv oksidativnog stresa u vašem organizmu.

Nar

Ovo voće obiluje vitaminom C, koji, osim što je zaštitnik zdravlja, takođe štiti kožu od štetnih posledica sunca. Sok dobijen od zrna nara, bogat je elaginskom kiselinom, koja izvrsno štiti od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala.

Nar sadrži i punikalagin - organsko jedinjenje koje ima tri puta snažnije antioksidativno delovanje, nego što ga imaju crno vino i zeleni čaj.

Punikalagin je izvrstan saveznik mladolikog izgleda, jer pomaže organizmu da sačuva dragoceni kolagen, protein koji se sa starenjem gubi, a koji je sastavni deo kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Spanać

Spanać sadrži beta-karoten i lutein, koji poboljšavaju elastičnost kože. Slično delovanje ima i ostalo zeleno lisnato povrće, poput kelja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija