• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.06.2024

08:00

Žene koje žive u ovom plemenu lepe su kao Boginje! Nikada se ne kupaju, a koža im prelepo miriše (FOTO)

profimedia

Moda i lepota

Žene koje žive u ovom plemenu lepe su kao Boginje! Nikada se ne kupaju, a koža im prelepo miriše (FOTO)

Podeli vest

Godinama je drevno pleme polunomadskih stočara poznato kao Himba i ljudi koji u njemu žive su najlepši na svetu. Imaju posebne običaje i rituale koji ih čine posebnim.

Žene iz plemena Himba brinu o svojoj lepoti na veoma neobičan način. One sakupljaju sastojke za svoje rituale direktno iz prirode. Najpoznatija dnevna krema tih zanimljivih žena je otijze, crvena pasta nastala mešanjem životinjske masti i oker pigmenta.

One premazuju kožu i kosu tom mešavinom kako bi se zaštitile od surove pustinjske klime i naglasile svoju lepotu. Krema ih štiti i od insekata, a u pastu ponekad dodaju mirisnu smolu kako bi "šarmantnim mirisom prirode" privukle muškarce. Pre svega, ta kozmetička praksa simbolizuje bogatu crvenu boju zemlje i krvi glavnu suštinu života ove zajednice, koja je i ideal lepote u njihovom društvu.

Foto: Shuterstock

 

Neobičan zakon ženama zabranjuje kupanje

Iako žive u harmoniji, postoje duboke razlike između muškaraca i žena. Kroz istoriju, najveći problem najfotografisanijeg plemena Himba iz Namibije bila je suša, koja je uticala na njihov svakodnevni život. Voda je bila izuzetno vredna, pa su ustanovili zakon koji kaže da samo muškarci mogu da koriste vodu u higijenske svrhe. U cilju održavanja higijene, žene se svakodnevno "kupaju u dimu".

Tinjajući ugalj stavljaju u malu činiju sa začinskim biljem i čekaju da gusti dim pobegne kroz zidove posude. Kad se dim podigne, žene se naginju iznad posude i čekaju da se kapljice znoja krenu slivati niz njihovo telo. Često se zamotaju u debelo ćebe i čekaju da se dobro oznoje. Misionari koji su se družili s ovim posebnim damama govore kako njihova koža zaista dobro miriše.

Foto: profimedia

 

Najlepše afričko pleme

Naime, ovaj narod važi za najlepše afričko pleme. Tradicionalno i muškarci i žene idu u toplesu, nose suknje izrađene od životinjske kože u raznim bojama, a odrasle žene nose jednostavne kožne ogrtače i kožne čarape kako bi zaštitili svoje noge od otrovnih životinjskih ugriza.

Iako je stalno ugrožen razvojem, uključujući predložene hidroelektrane, mnogi članovi Himbe vode tradicionalni način života koji je ostao nepromenjen generacijama, preživljavajući ratove i suše.

Himba je otvorena za autsajdere koji dolaze da svedoče o njihovom načinu života, ali traže doprinos od posetilaca zauzvrat u ovom slučaju, kukuruz, kafu, čaj, ulje za kuvanje i donaciju od 25 dolara.

Foto: profimedia

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija