• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.07.2023

17:00

Ovih pet država uopšte nemaju reke

pexels.com

Putovanja

Ovih pet država uopšte nemaju reke

Podeli vest

Na svetu ima oko 15 država koje nemaju reke, a to zaista može predstavljati problem.

U svetu se sve više govori o oskudici vode. Neke zemlje su potpuno lišene nečega što se često podrazumeva. To su reke koje su u mnogim zemljama osnovni izvor vode za piće.

Predstavljamo vam pet zemalja koje uopšte nemaju reke:

1. Libija

Ova severnoafrička država ne može se pohvaliti nikakvim stalnim rekama.U Libiji postoji Velika reka koju je napravio čovek. 

To je ogroman sistem cevi koji navodnjava zemlju uzduž i popreko i čini 70 odsto izvora pitke vode u Libiji.

Neki ga smatraju najvećim na svetu, a bivši libijski lider Moamer Gadafi nazvao ga je svetskim čudom.

2. Bahrein

Ostrvska Kraljevina Bahrein, baš kao i Libija, nema stalnih reka.

Štaviše, podaci za period između 1972. i 2017. pokazuju da je površinski nivo tečnosti ostao stabilan: oko nula milijardi kubnih metara godišnje.

Foto: pexels.com

Bahrein

3. Saudijska Arabija

Pretpostavlja se da su zemlje kojima nedostaje voda pustinjske zemlje, pa ne čudi što se na listi nalaze zemlje Arapskog poluostrva. Ali ono što je iznenađujuće jeste da tako velika zemlja, koja se prostire na površini od 2.150.000 kvadratnih kilometara,  nema nijednu reku – a ipak obezbeđuje vodu za 34 miliona stanovnika.

Skoro polovina vode za piće potiče od desalinizacije morske vode. Mnogi se pitaju da li je to rešenje za budućnost sveta, gde se sve više govori o nestašici vode.

Foto: pexels.com

Vatikan

 

4.Vatikan

Minijaturni Vatikan  nema nijednu reku,  ali je udaljen oko 400 metara od italijanske reke Tibar.

Tibar je sve više predmet javnih rasprava zbog svog zagađenja, pa možda Vatikan nije nezadovoljan što nema reku.

 

5. Malta

Uz Vatikan i Monako, koji su toliko male države da podatak što nemaju reku nije baš šokantan, Malta je treća i poslednja evropska zemlja koja nema nijednu jedinu reku. Ona čak nema nijedno  jezero, piše punkufer.hr

Ako se pogledaju satelitski snimci ovog ostrva primetiće se jednolični sivo-smeđi tonovi, sa  ponekim tragom zelenila. Ali uvek ostaje pogled na more i radost kada prognoza najavi kišu.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija